22.04.2024 ob 11:02
Deli članek
Vseslovensko petje s srci

Celje (MOREL) - S sedaj že tradicionalnim spomladanskim pevskim sprehodom po ulicah in trgih knežjega mesta se je včeraj v Celju začel nacionalni projekt Vseslovensko petje s srci, z njim pa še naprej odmeva Mladinski pevski festival Celje 2024. Več kot 150 pevcev in folkloristov je včeraj,  nedeljo, 21. aprila, na pomladanskem pevskem sprehodu popestrilo praznovanje mestnega praznika in se s pesmijo in folklornim nastopom pridružilo odmevom Mladinskega pevskega festivala, ki je med 3. in 6. aprilom skupaj s 27. državnim tekmovanjem mladinskih pevskih zborov potekal v Celju. Mestna občina Celje se je projektu Vseslovensko petje s srci pridružila lanskega aprila. Gre za projekt, ki od leta 2018 na pobudo Mateje Brečko na praznik Zelenega Jurija s skupnim petjem slovenskih pesmi poveže vse generacije Slovenk in Slovencev doma in v tujini, neguje slovensko kulturo in jezik, krepi narodno pripadnost in ustvarja boljše vzdušje v družbi. Vodilna misel projekta je: »Moč naroda je v njegovem izročilu. V naših ljudskih pesmih najdemo vero, upanje, nauke in svarila, sporočila iz davnine. Pesem je izročilo spomina, stik z dušo naroda.«

Na nedeljskem pevskem sprehodu je sodelovalo osem sestavov - Folklorna skupina DU Slavko Šlander, Slovensko društvo Hospic, Pevski zbor Društva upokojencev Celje, Mešani pevski zbor gostincev Celje, Društvo MePZ Don Bosco Celje, Mešani komorni zbor Celje, Pevsko društvo upokojencev Celje in Almini Karlinčki.Projekt se nadaljuje jutri, v torek, 23. aprila, ko bo slovenska pesem med 10.00 in 11.00 zazvenela v 19 celjskih javnih zavodih in podjetjih, šolah in vrtcih. V Celju projekt poteka pod okriljem Zavoda Celeia Celje.

Zadnji odmev letošnjega Mladinskega pevskega festivala pa bo v petek, 26. aprila 2024, ob 19. uri v Narodnem domu Celje. FaVoZa, fantovska vokalna zasedba GCC, bo v okrepljeni sestavi pod vodstvom Gregorja Deleje izvedla izbran program glasbenih spominov na trpljenje slovenskega ljudstva od kmečkih puntov, pomladi narodov, I. in II. svetovne vojne, pa do leta 1991. Koncert je posvečen dnevu upora proti okupatorju in 20-letnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo, nastaja pa v sodelovanju z Združenjem borcev za vrednote NOB Celje, Gimnazijo Celje – Center in Društvom GCC. To je sporočil Alja Tihle iz službe za odnose z javnostmi in promocijo iz kabineta celjskega  župana. (konec)