10.07.2023 ob 16:40
Deli članek

Celje (MOREL)- V Piranu, Kruševcu in Vrnjački Banji (Srbija) je v preteklih dneh in tednih donela slovenska pesem mladih glasbenikov Gipsy seksteta in Fantovske vokalne zasedbe Gimnazije Celje – Center (GCC). Ti so s tradicionalnima turnejama ob koncu šolskega leta zaključili pestro sezono 2022/2023. Med 18. in 20. junijem so mladi inštrumentalisti ene najmlajših glasbenih zasedb šole, ki jih vodi prof. Sašo Šonc, ustvarili nepozaben koncertni večer na piranskem Trgu 1. maja, in sicer v sodelovanju z Mešanim pevskim zborom Georgios iz Pirana. FaVoZa, fantovska vokalna zasedba GCC, Kvintet GCC, nova zasedba Fantje s centra ter del Okteta 9, pa je med 6. in 9. julijem obiskala južno Srbijo. Fantje so nastopili v Kruševcu in Vrnjački Banji, turneja pa je bila še en kamenček v mozaiku dolgoletnega sodelovanja med GCC in Gimnazijo Kruševac. Posebnost zaključne turneje fantov pa je tudi ta, da nanjo vsako leto povabijo nekdanje pevce in tako jih je letos v Srbijo potovalo skoraj 50, umetniško vodstvo pa sta si tokrat delila profesor Danijel Berden in Gregor Deleja.

Iztekajoča glasbena sezona je bila na GCC prva prava po dveh letih koronskih ukrepov. Šola je letos postala bogatejša kar za tri glasbene zasedbe – GCC pop zbor, ki ga vodi Sandra Feketija, dijaško zasedbo Rumeni sneg in Fante s centra, ki povezuje nekaj učiteljev in nekdanjih dijakov. Na šoli tako trenutno deluje 10 glasbenih zasedb. Šola je pripravila pet tradicionalnih koncertnih dogodkov (dobrodelni jesenski koncert, Miklavžev in Novoletni koncert, Pozdrav pomladi in Pomladni koncert), glasbene zasedbe so nastopile na več kot 40 dogodkih v Celju in Sloveniji, Dekliški pevski zbor GCC pa je osvojil tudi najvišje priznanje na regijskem tekmovanju, ki je maja potekalo v Črni na Koroškem.

23. avgusta bo novo sezono uvedel koncert učiteljske zasedbe Kvintet GCC in Fantov s centra, in sicer na Virštanju. Tudi prihodnja sezona obeta veliko pestrega dogajanja, ki bo ob koncertih v domačem Celju in Sloveniji vključevala tudi pestro mednarodno aktivnost in snemanja. To je sporočil Gregor Deleja. (konec)