14.11.2022 ob 21:48
Deli članek
Zmagovalni film Žival

Zmagovalni film Žival

Ljubljana (MOREL)- V nedeljo je 3.100 najstnikov iz več kot 40 držav glasovalo za letošnjega prejemnika Evropske nagrade mladega filmskega občinstva. Zmagovalec je postal dokumentarni film Žival (Animal) režiserja Cyrila Diona. Film je nagrado, ki jo podeljuje Evropska filmska akademija, prejel na zaključni spletni podelitvi dogodka, ki se je z ogledi filmov in spletnimi srečanji odvijal vse od ponedeljka, 7. novembra.

V žiriji več kot tri tisoč najstnikov med 12. in 14. letom je sodelovalo tudi rekordnih 195 udeležencev iz krajev po vsej Sloveniji. V organizaciji slovenskega partnerja dogodka, zavoda Otok, so si slovenski žiranti tri nominirane filme za nagrado ogledali med ponedeljkom in petkom, prek spletnih videokonferenc pa so se družili in pogovarjali o filmih. V nedeljo je sledilo spletno glasovanje žirantov, ki se je zaključilo s podelitvijo nagrade v živo. 

Zmagovalni film Žival (Animal, Cyril Dion, Francija, 2021) je dokumentarec, ki prevprašuje naš odnos do okolja. Najstnika Bella in Vipulan potujeta na srečanja z znanstveniki in aktivisti po vsem svetu ter iščeta drugačen način sobivanja z drugimi vrstami – kot sostanovalci in ne plenilci. Napovednik filma si lahko ogledate tukaj.

Ostala dva letošnja nominiranca sta bila Kraljica smeha (Comedy Queen, Sanna Lenken, Švedska, 2021, 94′), ki si ga v distribuciji Fivie že lahko ogledate v slovenskih kinih, in Sanje so kot divji tigri (Träume Sind Wie Wilde Tiger, Lars Montag, Nemčija, 2021).

Dogodek, ki poteka že enajsto leto v kinih po vsej Evropi in tretje leto tudi prek spleta, se je letos prvič s tradicionalnega majskega termina prestavil na november in s tem odprl prvi Mesec evropskega filma, ki bo vse do 10. decembra skozi vrhunski filmski program poveoval kinematografe ter občinstva po vsej Evropi.

EFA Evropska nagrada mladega filmskega občinstva je filmsko-vzgojni dogodek, ki je nastal pod okriljem Evropske filmske akademije, uveljavljenega vseevropskega združenja za promocijo kakovostnega filma. Poteka kot uradna kategorija Evropskih filmskih nagrad, zavod Otok kot slovenski predstavnik v dogodku sodeluje že od leta 2013. Cilj tega izjemnega evropskega projekta filmske vzgoje je oblikovanje samostojnih in kritičnih uporabnikov sodobnih medijev, ki bodo v prihodnjih desetletjih prispevali k izboljšanju družbenega okolja. (konec)