16.05.2024 ob 22:49
Deli članek
20 let članstva Slovenije v Europolu

Tacen (MOREL)- V Policijski akademiji v Tacnu smo danes, 16. maja 2024, slovesno proslavili 20. obletnico članstva Slovenije v Europolu. Europol je agencija Evropske unije za sodelovanje na področju preprečevanja, odkrivanja in preiskovanja organizirane kriminalitete, terorizma in drugih hujših kaznivih dejanj, ki prizadenejo dve ali več držav članic. Je pomembno informacijsko središče, saj ima ključno vlogo pri zagotavljanju operativnih in strateških informacij, pomembnih za operativno delo varnostnih organov, ter pri zagotavljanju skladnega razvoja v državah članicah. Zgovoren je podatek, da jedro aktivnosti Europola predstavljajo analize: približno 100 kriminalističnih analitikov z uporabo najmodernejših orodij dnevno nudi podporo tekočim preiskavam v državah članicah.

Slovesni dogodek je s svojo prisotnostjo počastila izvršna direktorica Europola Catherine De Bolle, ki je Sloveniji in slovenski policiji čestitala ob 20. obletnici članstva v Europolu. Kot je dejala, je Slovenija v dveh desetletjih razvila odlično sodelovanje z Europolom, tako na strateški kot tudi na mednarodni ravni. Postala je primer zglednega sodelovanja, njen operativni prispevek pa je ključ do krepitve naše notranje varnosti. Po njenih besedah se je svet korenito spremenil, postal je bolj kompleksen, še posebej z vidika varnostih izzivov. "Pred časom smo razmišljali le o nevarnostih v fizičnem okolju, danes pa se moramo soočiti z množico bolj subtilnih groženj v digitalnem prostoru. Nekoč nismo imeli temnega spleta, kriptovalut niti umetne inteligence, če naštejem le nekaj orodij in platform, ki so lahko zlorabljeni za potrebe kriminala. Kriminal se ne ustavi pred državnimi mejami, organizirane kriminalne združbe pa ves čas spreminjajo svoj način delovanja. Zato Europol zagotavlja 24/7 podporo vsem državam članicam, saj lahko le skupaj učinkovito naslovimo razvijajoče se varnostne grožnje."

Čeprav majhna, je Slovenija zaradi svoje geografske lege pomembno križišče različnih poti, kar jo izpostavlja večjim možnostim za razmah čezmejne kriminalitete. Uspešnost dela slovenske policije je zato pogosto odvisna od tesnega sodelovanja s policijami sosednjih držav in z drugimi evropskimi partnerji. Europol državam članicam nudi pomembno podporo v boju zoper organizirano kriminaliteto in delovanje organiziranih kriminalnih združb.

"V boju proti kriminalu je bil Europol zadnjih dvajset let eden naših najbolj tesnih, zaupanja vrednih in cenjenih partnerjev. Zagotavljal nam je nepogrešljivo podporo pri delu na področjih, kot so tihotapljenje ljudi in prepovedanih drog, spolno izkoriščanje otrok, korupcija in pranje denarja, kibernetska kriminaliteta in pravzaprav vse oblike organiziranega kriminala," je dejal generalni direktor policije mag. Senad Jušić.

Nedovoljene migracije in tihotapljenje migrantov so pomembno področje sodelovanja Z Europolom. Slovenska policija je letos prijela že več kot 250 tihotapcev ljudi. Proti tihotapcem migrantov se lahko borimo le s tesnim mednarodnim sodelovanjem ter s pomočjo institucij, kakršna je Europol.

Z Europolom smo skupaj zelo aktivni tudi v boju proti spolnemu izkoriščanju otrok. Z dobro koordiniranimi aktivnostmi vsako leto identificiramo več storilcev, s tem pa preprečimo ali ustavimo ta najbolj nizkotna kazniva dejanja in tako zagotovimo neposredno zaščito žrtvam. To so med drugim sporočili iz policije. (konec)