22.10.2021 ob 09:09
Deli članek
Kako si Urbanija in Whatmough izplačujeta davkoplačevalski denar?

Ljubljana (MOREL)- Objavljamo  poslansko pobudo, ki jo je poslanec Socialnih demokratov mag. Marko Koprivc naslovil na vlado  v zvezi s pogodbo o storitvah uradne RTV predsedovanja v Sloveniji in drugimi zadevami povezanimi z UKOM in RTV Slovenija:

Spoštovani,

ker javni zavod RTV Slovenija, ki ga vodi »nova »metla« oz. novi generalni direktor Andrej Grah Whatmough, javnosti očitno ne želi razkriti Pogodbe o storitvah uradne RTV predsedovanja v Sloveniji, pozivam Vlado RS in UKOM, ki ga vodi Uroš Urbanija, da nemudoma posredujeta omenjeno pogodbo in vse priloge k pogodbi (cenik, obračun projekta, pokritje katerih dogodkov predvideva pogodba, poziv k oddaji ponudbe in vse odgovore ter ostale javne dokumente, ki so bili izdani za sklenitev te pogodbe).

RTV Slovenija je javni zavod, ustanovitelj katerega je Republika Slovenija, zato ima javnost pravico vedeti, kako posluje javni zavod, ki se v zadnjih letih spopada s finančno krizo. Zakon o RTV Slovenija izrecno navaja, da je poslovanje RTV Slovenija javno.

Zato je še toliko manj razumljivo, zakaj RTV Slovenija pod novim vodstvom ne odgovarja na novinarska vprašanja in prikriva podatke o tako pomembni pogodbi, ki sta jo RTV Slovenija in UKOM podpisala 23. 6. 2021, javni servis pa se je ob tem zavezal, da bo pokrival dogodke in zagotavljal tehnično podporo ob predsedovanju Slovenije Svetu EU.

Ker so vsi državljani in državljanke plačniki RTV prispevka, bi morali biti nad skrivalnicami zaskrbljeni tudi, ker so zdajšnjega generalnega direktorja Grah Whatmougha na to mesto izvolili programski svetniki blizu vladajoči Janševi koaliciji, zato obstaja sum konflikta interesov, ko direktor  Grah Whatmough sodeluje z UKOM, ki je vladna služba, oboji pa porabljajo davkoplačevalski denar.  

Zato kot poslanec pozivam vlado RS, da mi poleg že prej naštetih dokumentov posreduje še naslednje:

-        po poročanju Večera (članek, z dne 13. 10. 2021, Kolikokrat se je vodstvo RTV Slovenija sestalo z Urbanijo in zakaj ne odgovarjajo na novinarska vprašanja) se je Urbanija na RTV Slovenija sestal z Grahom Whatmoughom, ker naj bi javni servis dodatno pokril dogodke ob predsedovanju, ki niso omenjeni v pogodbi. Katere so bile te dodatne storitve in koliko je UKOM za njih plačal? Če je bil sklenjen aneks k osnovni pogodbi ali nova pogodba, pozivam UKOM, da mi posreduje tudi te dokumente.

-        V omenjenem članku tudi piše, da se je Urbanija sestal tudi s strokovno direktorico Vesno Zadravec na temo oglaševanja o ozaveščanju o posledicah covida-19 in cepljenju. UKOM sprašujem, za katere oglase je šlo, kakšen dogovor sta dosegla strokovna direktorica in direktor Ukoma, ali so se ti oglasi predvajali v programih RTVS in ali so bili ti oglasi plačani, po katerem ceniku. Če je bila sklenjena pogodba o oglaševanju ali o predvajanju, naj mi jo UKOM posreduje.

-    Sodelovanje med UKOM in RTV Slovenija se je pokazalo tudi pri predvajanju dokumentarnega filma Mitje Okorna, zato UKOM pozivam, da mi pošlje pogodbo o naročeni storitvi dokumentarnega filma Covid-19, zgodbe prebolevnikov, pogodbo o predvajanju dokumentarnega filma z RTV Slovenija (film je bil na sporedu 24. 9. 2021 ob 21:30). Če je bil Okornov film oglaševalske narave, saj sta kot naročnika filma podpisana Vlada RS, UKOM in NIJZ, me zanima, po katerem ceniku in za koliko je UKOM RTV Slovenija prodal film. Prav tako naj mi UKOM posreduje dokumente o naročanju tega filma med Vlado, UKOM-om in NIJZ-jem. Ob tem me še posebej zanima, kako se je UKOM dogovoril z RTV Slovenija, da spoštuje 23. člen zakona o medijih, ki pravi, da mora izdajatelj na vidnem mestu vsakega posameznega nosilca programskih vsebin (npr. izvod tiska, televizijska oddaja) zagotoviti objavo naslednjih podatkov: ime in priimek odgovornega urednika oziroma odgovornih urednikov ter imena in priimke urednikov posameznih programskih sklopov, kadar je to v skladu z notranjo organizacijo uredništva. Zato UKOM pozivam, da mi dostavi tudi dokumente o tem, kako se je z RTV Slovenija dogovoril, kako bodo upoštevali 23. člen zakona o medijih in navedli, pod katero uredništvo TV Slovenija je uvrščen omenjeni dokumentarni film.(konec)