02.12.2021 ob 22:57
Deli članek
Med nagrajenci »Best Tourism Villages by UNWTO« Radovljica in Solčava

Ljubljana (MOREL)-  Svetovna turistična organizacija (UNWTO) je v letošnjem letu prvič organizirala izbor Best Tourism Villages by UNWTO, na katerem je nagradila vasi in podeželske destinacije, ki s svojim delovanjem na področju turizma prispevajo k razvoju regije, v kateri se nahajajo, in pri tem ohranjajo bogato naravno in kulturno dediščino. Izbor je potekal na svetovni ravni, med nagrajenci pa sta tudi dve slovenski destinaciji, Radovljica in Solčava, kar je še eno veliko priznanje za slovenski turizem.

Destinaciji sta bili med najboljše izbrani izmed 170 destinacij iz 75 držav. Skupno je bilo nagrajenih 44 vasi z vsega sveta. Na UNWTO so ob tem zapisali, da Radovljica in Solčava izstopata po ohranjanju tradicionalnih vrednot in načina življenja v njunem okolju ter izrednem trudu za razvoj turizma na podeželju. Poleg tega aktivno razvijata odgovorni turizem na vseh treh stebrih trajnosti: okoljskem, gospodarskem in družbenem. Obe destinaciji sta tudi nosilki zlatega znaka Slovenia Green Destination, kar priča o njuni zavezanosti trajnostnemu razvoju.

Ciril Globočnik, župan Radovljice je ob tej priložnosti izpostavil: »Kot smo zapisali v prijavi, mesto Radovljica, ki je del destinacije Radol’ca, temelji na butičnih turističnih produktih, tesno povezanih z lokalno tradicijo in kulinariko, s kulturno dediščino ter z domačini. S projekti, kot so Okusi Radol’ce in Narejen v Radol’c, ter dogodki v mestu si prizadevamo za promocijo ter vključevanje lokalnih pridelovalcev ter drugih ustvarjalcev v turistično ponudbo destinacije. Zaradi trajnostne naravnanosti je celotna destinacija tudi nosilka zlatega znaka Zelene sheme slovenskega turizma.«

Katarina Prelesnik, županja Solčave je ob podelitvi nagrade izpostavila: »Kot majhna podeželska skupnost se kot posamezniki in vsi skupaj v naši destinaciji trudimo, da s svojimi ravnanji izboljšujemo stanje v naravi in okolju. Veliko nam pomenijo okoljska priznanja, ki smo jih prejeli v zadnjih letih, če samo omenim Zlati znak Zelene sheme slovenskega turizma, tri leta zaporedoma pa smo prejeli znak TOP 100 trajnostnih destinacij na svetu.  Še posebej smo se razveselili novice, da smo bili izbrani in imenovani med najboljše podeželske vasi na svetu, ki jih je  Svetovna turistična organizacija (UNWTO), razglasila na 24. generalni skupščini organizacije, v Madridu 2. decembra 2021.« To so sporočili iz STO. (konec)