26.05.2021 ob 20:55
Deli članek
Na spisku so štirje, v finalu samo dva

Ljubljana (MOREL)- Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes  predsedniku državnega zbora  Igorju Zorčiču posredoval kandidatno listo, na kateri so za dva člana Sodnega sveta Republike Slovenije predlagani (po abecednem vrstnem redu): Urška Kežmah, odvetnica, na predlog Pravne fakultete Univerze v Mariboru in Odvetniške zbornice Slovenije, Andrej Razdrih, odvetnik, na predlog Odvetniške zbornice Slovenije, Jorg Sladič, visokošolski učitelj, na predlog Nove univerze v Novi Gorici in  Viktorija Žnidaršič Skubic, redna profesorica, na predlog Pravne fakultete Univerze v Ljubljani in Zveze društev pravnikov Slovenije.
Predsednik republike ocenjuje, da so predlagane kandidatke in kandidati s svojim izkazanim strokovnim znanjem na različnih pravnih področjih, dosedanjim delom in izkušnjami primerni za opravljanje predlagane funkcije. Predložena lista omogoča poslankam in poslancem Državnega zbora, da izmed njih izberejo dva člana Sodnega sveta Slovenije, ki bosta uspešno in strokovno suvereno opravljala to pomembno funkcijo varuha samostojnosti in neodvisnosti sodne veje oblasti.

Volitve dveh članov Sodnega sveta, ki jih na predlog predsednika republike izvoli Državni zbor, so razpisane za 15. junija 2021. To so sporočili iz urada predsednika države. (konec)