19.08.2021 ob 12:03
Deli članek
Obrtniški vrh še vedno verjame v Janšo

Branko še vedno veruje v jajota

Ljubljana (MOREL)- V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije vztrajajo, da stroške obveznih testiranj krije država in ne delodajalec. Obenem želijo, da imajo tudi zaposleni v malem gospodarstvu možnost samotestiranja.  »Če bodo imeli zaposleni v šolstvu možnost samotestiranja, naj bo to omogočeno tudi frizerjem, gostincem in kozmetikom. Ne pristajamo na to, da se neenako obravnava zaposlene  v javnem in zasebnem sektorju. Obenem pa naj se odpravi obvezno testiranje vsakih 48 ur, saj je to preveliko organizacijsko breme,« je poudaril predsednik OZS Branko Meh. V praksi bo torej nemogoče izvajati ukrepe, zato je nujno, da jih vlada naredi bolj življenjske.

OZS je na vlado naslovila tudi prošnjo, da se odpravi obvezno testiranje tistih zaposlenih, ki nimajo stika s potrošniki, četudi delajo v dejavnosti, kjer ponujajo ali prodajajo blago neposredno potrošnikom. Gre denimo za direktorja hotela, lastnico frizerskega salona (ki ne frizira) itd. Menijo, da PCT pogoj za te skupine zaposlenih ne bi smel biti obvezen. Podobno velja tudi v sosednji Avstriji.

Člani zbornice vodstvo so obenem pozvali, da naj posredujejo, da bi odpravili tedensko testiranje v gostinski, frizerski in kozmetični dejavnosti, saj te dejavnosti nikoli niso bile vir okužb. To dokazujejo tudi podatki Covid-19 sledilnika. V Avstriji imajo zaposleni, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT, možnost nositi zaščitno masko. V OZS smo prepričani, da bi lahko podobni pogoji dela veljali tudi v Sloveniji.

V OZS so ob tem dodali, da sicer podpirajo cepljenje, vendar delodajalci svojih zaposlenih ne morejo prisiliti, da se cepijo. Glede na današnji tvit predsednika vlade Janeza Janše, pa v OZS pričakujejo, da bo vlada vendarle prisluhnila njihovim argumentom. To je sporočila Mira Črešnar, vodja odnosov z javnostmi na OZS. (konec)