13.12.2021 ob 19:59
Deli članek
Opozicija zagotovo ne bo uspela s tem predlogom

Ljubljana (MOREL)-  Socialni demokrati so skupaj s partnerji v koaliciji KUL danes vložili predlog zakona o začasnih ukrepih za preprečevanje energetske revščine. Zakon zagotavlja energetski dobropis v višini 150 evrov za 75.000 najbolj socialno ogroženih posameznikov in 40 evrov na otroka za 200.000 prejemnikov otroškega dodatka, ki lahko dobropis unovčijo pri nakupu energentov.

Socialni demokrati so pri pripravi predloga zakona upoštevali možen nabor ukrepov, ki ga je 13. oktobra 2021 za pomoč ljudem in gospodarstvu pripravila Evropska komisija. Za pripravo in vložitev zakona so se skupaj z opozicijskimi partnerji odločili, ker vlada kljub številnim pozivom in obljubam ni predstavila rešitev za pomoč najbolj prizadetim.

Model energetskega dobropisa je zastavljen po vzoru solidarnostnih dodatkov v epidemiji in bonov za spodbujanje gospodarstva in turizma, vključuje pa tudi neuresničene vladne napovedi o načinu pomoči prizadetim. Energetski dobropis bo prejemnikom dodeljen v obliki dobroimetja na FURS, prejemniki pa ga bodo lahko unovčili pri nakupu električne energije, plina, kurilnega olja, kuriv in goriv. To je sporočila Eva Zorko, poslanska skupina Socialnih demokratov, (konec)