02.08.2021 ob 17:37
Deli članek
Šamponi Schwarzkopf. omogočajo srečanja mladih

Ljubljana (MOREL)- V Ljubljani poteka 94. mednarodna seja evropskega mladinskega parlamenta, ki se tokrat prvič odvija v Sloveniji med 31. julijem in 8. avgustom 2021. Sejo organizira društvo Evropski mladinski parlament Slovenije.

Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Stanislav Raščan je na otvoritveni slovesnosti dogodka v hotelu Slon v Ljubljani nagovoril mlade udeležence iz različnih držav. V svojem govoru je evropskemu mladinskemu parlamentu Slovenije čestital za zmago na mednarodnem razpisu fundacije Schwarzkopf. Zmaga je društvu dala priložnost, da mednarodno sejo prvič organizira v Sloveniji. V letošnjem letu, ko Slovenija predseduje Svetu Evropske unije in je v teku konferenca o prihodnosti Evrope, ima takšen dogodek, na katerem so glavni sogovorniki mladi, še posebno težo.

Raščan je v svojem govoru na kratko predstavil štiri prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije pod sloganom »Skupaj. Odporna. Evropa.«. Poudaril je, da mlade v okviru vseevropskih posvetovanj zelo zaposluje okoljska problematika. To potrjuje tudi dejstvo, da je ena od osrednjih tem letošnje mednarodne konference vprašanje krožnega gospodarstva. Tudi slovensko predsedovanje Svetu Unije si bo prizadevalo za izvajanje evropskega zelenega dogovora, zlasti na področju podnebnih sprememb, biotske raznovrstnosti in krožnega gospodarstva.

Glede posebnega pomena mladih pri napredku evropske demokracije in evropske integracije, je  Raščan izpostavil zavzeto državljanstvo in pospeševanje evropskega načina življenja. Slovenska vlada izrecno podpira vsa prizadevanja, ki se nanašajo na izobraževanje mladih o demokraciji v okviru državljanske vzgoje in njihovo opolnomočenje za sodelovanje v demokratičnih procesih.

V zaključnih besedah svojega govora je državni sekretar  Raščan mladim udeležencem zagotovil, da se bo z veseljem seznanil s priporočili, ki jih bodo izdelali v okviru svojih razprav ter jim zaželel veliko uspeha. To so sporočili iz zunanjega ministrstva. (konec)