21.03.2016 ob 16:14
Deli članek

Ljubljana, 21. marec 2016 (MOREL)- Ob ugotovitvi, da so priprave na letošnje spominske slovesnosti ob Ruski kapelici pod Vršičem postale predmet povečanega zanimanja javnosti, želimo ponovno poudariti, da se je Društvo Slovenija Rusija v minulih 20 letih uveljavilo kot prostovoljno, nestrankarsko in neprofitno združenje, katerega poslanstvo je povezovanje med narodi in kulturami Slovenije in Rusije, po meri človeka in v korist človeka.

V društvu se svojemu civilno-družbenemu značaju in poslanstvu nismo nikoli odrekli, zato si tudi letos ne želimo, da bi politika zasenčila največjo dragocenost tega dogodka – humanistično sporočilo Ruske kapelice, ki nas opominja, da mir zahteva stalne skupne napore, dialog in srečevanja, tudi v času najglobljih kriz in velikih preizkušenj, kar je bilo tudi skupno sporočilo udeležencev medverskega srečanja, ki je na pobudo društva potekalo ob robu lanskoletnih slovesnosti.

Pred 15 leti, v nekem drugem času, je Slovenija na Brdu pri Kranju gostila prvo srečanje med ameriškim in ruskim predsednikom Bushem in Putinom, ki je bilo namenjeno blažitvi takratnih napetosti in iskanju kompromisov med dvema svetovnima silama. Na takratno gostiteljstvo smo gledali s ponosom, saj je Slovenijo postavilo na diplomatski zemljevid držav, ki razumejo, da je treba sodobne izzive naslavljati skupaj. V društvu še danes verjamemo, da se je vedno vredno pogovarjati, komunicirati, srečevati.

Prepričani smo, da je potreba po ohranjanju stikov in dialogu univerzalna in da velja za vse ravni našega skupnega bivanja – za državni vrh enako kot za ljudi dobre volje, kjer je primarno težišče našega delovanja. Verjamemo, da je mreža medčloveških stikov, ki se je spletla okrog Ruske kapelice v minulih desetletjih, pomembna za današnji čas, ki je močno obremenjen s konflikti in kriznimi žarišči. Želimo si, da javnost ne bi spregledala tega konteksta, znotraj katerega je treba obravnavati tudi letošnjo pričakovano visoko udeležbo na spominskih slovesnostih pod Vršičem in povabilo predsednika Pahorja predsedniku Putinu, kar v društvu izjemno cenimo.

Zato želimo še enkrat poudariti, da tradicija, ki se je oblikovala okrog Ruske kapelice, izvorno ni politična. Ruska kapelica pod Vršičem se je v minulih dveh desetletjih uveljavila predvsem kot kraj medčloveških, kulturnih in duhovnih srečanj med Slovenci in Rusi. Za mnoge večletne obiskovalce slovesnosti je ta kraj tudi pomemben del njihove osebne geografije, obeležje, pri katerem se enkrat na leto ustavijo zaradi druženja, pa tudi zaradi razmisleka o globlji sporočilnosti tega spomenika, ki opozarja na neusmiljenost in nesmisel vseh vojn.
Tako kot v preteklih letih, tudi letos opozarjamo na večplastnost prireditve ob Ruski kapelici pod Vršičem in na ukoreninjenost te tradicije v lokalnem okolju in v skupnosti Kranjske Gore. Ne smemo pozabiti, da so v minulih desetletjih prav domačini skrbeli za spomin na tragično umrle ruske vojake (in pripadnike drugih narodnosti takratne ruske cesarske vojske). Ne pozabimo – bili so tujci v tem okolju. Bili so ujetniki, daleč stran od doma. Prepričani smo, da je letos prav to sporočilo ključno – sporočilo o navidezno drobnih dejanjih in velikem humanizmu naših ljudi. Danes, ko je naša človeškost v marsičem ponovno na preizkušnji, je vredno, da se spomnimo tudi nanje. To je bilo zapisano v sporočilu za javnost, ki ga je v imenu Upravnega odbora Društva Slovenija Rusija podpisal predsednik Saša Ivan Geržina. (konec)