02.12.2021 ob 23:28
Deli članek
Ujeti trenutki v znamenitostih in lepotah domačega kraja

Otvoritev fotografske razstave Zveze Sožitje "Ujeti trenutki v znamenitostih in lepotah domačega kraja". Foto:

Ljubljana (MOREL)- Ob mednarodnem dnevu invalidov, ki ga obeležujemo jutri, 3. decembra, so danes v državnem zboru odprli fotografsko razstavo Zveze društev za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju Slovenije Sožitje z naslovom Ujeti trenutki v znamenitostih in lepotah domačega kraja. Z razstavo fotografskih del, ki so jih prispevali člani lokalnih društev, vključenih v Zvezo Sožitje, želi državni zbor prispevati k spodbujanju razumevanja problematike invalidnosti ter izpostaviti pomen integracije invalidov v vse vidike družbenega življenja.

V pozdravnem nagovoru je predsednik državnega zbora Igor Zorčič poudaril, da si državni zbor poleg opravljanja zakonodajne funkcije ves čas prizadeva biti odprt za vse državljane in nevladne organizacije, tudi z organizacijo različnih razstav, čeprav so tovrstne dejavnosti zaradi epidemioloških razmer v zadnjih dveh letih okrnjene. »Epidemija covid vpliva na vse sfere družbenega življenja, še posebej na življenje invalidov in oseb s posebnimi potrebami«, je dejal Zorčič in izpostavil zaprtje oziroma omejevanje delovanja nekaterih zavodov. »Zato je še toliko pomembneje, da z današnjo razstavo javnost ozavestimo in damo v premislek tudi te posledice epidemije. Nenazadnje tudi pred tem«, je pozval predsednik Zorčič, »ko bo državni zbor odločal o nekaterih pomembnih zadevah, ki se tičejo invalidov«.

Predsednica Zveze Sožitje Katja Vadnal je spomnila na nastanek Zveze, ki deluje od leta 1963, njeno poslanstvo pa je celostna skrb za osebe z motnjami v duševnem razvoju in za njihove družine v vseh življenjskih obdobjih. Zveza Sožitje danes vključuje 51 lokalnih društev ter društvo Specialne olimpiade Slovenije z več kot 15 tisoč člani.

Današnje kratke slovesnosti ob otvoritvi razstave, na kateri je z recitacijo »Ali sem res drugačen?« nastopil Dani Palir, so se udeležili tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina, državni sekretar ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič, predsednica odbora državnega zbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide Eva Irgl, predsednica Zveze Sožitje  Katja Vadnal, predsednica in članica Komisije za kulturne dejavnosti pri Zvezi Sožitje Branka Perne in Sonja Pavčič, predsednica društva Sožitje Murska Sobota Marija Bačič ter osebi z motnjo v duševnem razvoju Dani Palir in Aleš Zupan.

Na fotografskem natečaju Zveze Sožitje Ujeti trenutki v znamenitostih in lepotah domačega kraja so sodelovale osebe z motnjami v duševnem razvoju iz vseh slovenskih regij. Na naslov Komisije za kulturne dejavnosti pri Zvezi Sožitje je prispelo približno 240 fotografij, strokovna komisija pa je za razstavo v fržavnem zboru izbrala 30 fotografij. To so sporočili iz državnega zbora. (konec)