06.06.2022 ob 16:57
Deli članek
V parlamentu danes ženski klepet

Ljubljana (MOREL)- Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je danes sprejela predstavnice Ženskega lobija Slovenije podpredsednico Liano Kalčina ter bivši predsednici Ženskega lobija Slovenije Sonjo Lokar in Violeto Neubauer.

Predsednica državnega zbora je izrazila zadovoljstvo nad obiskom predstavnic Ženskega lobija, ki so ji predstavile vrednote, ki jih zastopajo v društvu, tj. skrb za enakopravnost spolov, za enakovredno zastopanje žensk, tako v parlamentu, kot na drugih javnih funkcijah, na vodilnih gospodarskih funkcijah in tudi drugače v javnem življenju.

Pomembno je, da je v trenutnem sklicu parlamenta veliko poslank, največ odkar obstaja državni zbor, je poudarila predsednica, in pri tem dodala, da je pomembno, da obstaja med moškim in ženskim polom pariteta, ker ravno to spodbuja razvoj v pravo smer. "Če je moški del bolj ekonomski, je ženski bolj socialni", je še dejala in dodala, da so prav države, ki imajo tudi ženske na vodilnih mestih, med njimi je navedla skandinavske države, danes med najbolj uspešnimi.

Ženskemu lobiju je predsednica Državnega zbora zagotovila tvorno sodelovanje in ob tem izpostavila, da bo 22. junija prva seja Kluba parlamentark, ki ga bo vodila najstarejša poslanka,  Mirjam Bon Klanjšček. Klub se bo po njenih besedah lahko povezal z ženskimi društvi in naslavljal vsa vprašanja, ki se tičejo enakovrednosti spolov. To so pomembna vprašanja, je še dejala predsednica, saj uravnotežijo družbo in skrbijo tako za ekonomski kot socialni razvoj. Res pa je tudi, kot je še dodala, da ženske naslavljajo vprašanja, ki so tudi temeljnega pomena za družbo, predvsem tista, ki zahtevajo sočutje, pomoč šibkejšim, invalidnim osebam, ki se nanašajo na dolgotrajno oskrbo starejših oseb, na odpravo vseh oblik prekariata, na skrb za otroke in tudi skrb za živali. Ob koncu srečanja je izrazila prepričanje, da bodo v tem sklicu ustvarili dobre odnose »in poskrbeli  da bo naša družba lepša in da bo v njej na vodilnih mestih vedno več žensk«.

Predstavnice Ženskega lobija so se predsednici zahvalile za sprejem in za priložnost, da so lahko predstavile želje njihovega društva. Izpostavile so, da bi bilo v delovanju državnega zbora vidno načelo enakosti spolov in razvoj slovenske družbe, v katerem bodo imeli vsi enake možnosti za napredek in za dostojno življenje. To so sporočili iz državnega zbora. (konec)