04.11.2021 ob 21:19
Deli članek
Vprašanje Pahorju: Je proti fašizmu vredno povzdigniti glas?

Spoštovani predsednik Republike!

V ponedeljek, 1. novembra 2021, smo obeležili dan spomina na mrtve. Na ta dan je garda Slovenske vojske v imenu predsednika Vlade Republike Slovenije na ljubljanskih Žalah položila venec domobrancem!

Garda Slovenske vojske je v imenu predsednika Vlade položila pet vencev. Nobenega pred spomenike padlim borkam in borcem narodnoosvobodilnega boja. Položila pa je venec pred spomenik pripadnikom Slovenskega domobranstva, ki so med letoma 1943 in 1945 delovali pod neposrednim poveljstvom nacistične organizacije SS! Organizacije, ki je bila na Mednarodnem vojaškem sodišču v Nürnbergu spoznana za zločinsko organizacijo, odgovorno za najhujše grozote v zgodovini človeštva, tudi za grozote zoper slovenski narod.

V Sloveniji se ljudje želijo osvoboditi nenehnega zgodovinskega revizionizma. Predvsem bi si morali tudi vsi želeti, da se ohranjajo vrednote antifašizma, na katerih temelji svobodna, povojna Evropa, celoten zahodni svet in Slovenija z njim. Ravnanja aktualnega predsednika slovenske vlade nas od tega odmikajo. Tako zaradi avtoritarnega in fašistoidnega izvrševanja oblasti, kot tudi zaradi simbolnih gest kot smo ji bili priča minuli praznik spomina na preminule.

Spoštovani predsednik Republike, poveličevanje fašizma in nacizma ne sodi v 21. stoletje in ne sodi v svobodno in demokratično Slovenijo!

Kot predsednik Republike Slovenije bi se morali vidnemu norčevanju iz ljudi, življenja katerih so trajno zaznamovana s tragičnimi posledicami fašizma in nacizma, s strani najvišjih predstavnikov vlade, celo njenega predsednika jasno in odločno zoperstaviti. Pa vse kaže, da boste spet tiho. Kot ste bili in ostajate (pre)mnogokrat tiho v času aktualne oblasti, ko je ta rušila in še danes ruši temelje ustavnosti in demokratičnosti v naši državi. Ne samo to, aktualna vlada je - s poveličevanjem idej, ki so blizu ali izhajajo iz fašistične ali nacistične ideologije ter z nedavno povedno gesto predsednika vlade, ko leži venec z njegovim imenom pred domobranskim spomenikom - Slovenijo tudi uradno »poklonila« fašistični ideologiji, kar je milo rečeno alarmantno, škandalozno in vredno najmanj vaše obsodbe, če, kot velikokrat sami pravite, zoper takšna nedopustna ravnanja nimate pristojnosti odločneje ukrepati.

Spoštovani, tukaj ne gre več za pristojnosti, temveč vašo moralno in formalno odgovornost in dolžnost, da se zlorabam aktualne Vlade in njenega predsednika uprete. Če dovolite, bi vam tudi svetoval, da energijo, namesto vprašanju, kako zagotoviti podporo aktualnemu kandidatu za ustavnega sodnika, ob vsem, kar je bilo moč o njem zadnje tedne slišati, raje usmerite v iskanje čimprejšnjega izhoda iz najnižje točke slovenske politike v zgodovini Slovenije, ki jo povzroča ravno avtoritarno vladanje Janeza Janše.

Je proti fašizmu vredno povzdigniti glas?

Spoštovani predsednik, prišel je čas, da se opredelite. Prišel je čas, da državljanke in državljane Slovenije zaščitite pred nevarnostjo fašizacije, pred čermi totalitarizma, ki so Sloveniji v zadnjem letu in pol zadale skorajda usodne rane.

Od vas tako pričakujem, da obsodite provokacijo predsednika Vlade RS; da se kot vrhovni poveljnik oboroženih sil opredelite do zapisa predsednika Vlade, da so domobranci pripadniki "Slovenske narodne vojske". In predvsem, da pojasnite vladnim predstavnikom, zakaj se vsako leto ob 1. novembru poklonimo tudi padlim partizankam in partizanom. To dolgujete vsem padlim, vsem, ki so dali življenje za svobodno državo Slovenijo. Če ne premorete poguma, da se ob tej priložnosti odzovete, potem si vi te države ne zaslužite in vaše ime ni vredno funkcije, ki jo opravljate.

To je Pahorja vprašal Marko Koprivc, poslanec državnega zbora. (konec)