26.04.2024 ob 15:33
Deli članek
Brez priznanja Palestine in obsodbe Izraela

Izraelsko pobijanje brez obsodbe slovenske vlade/foto FoNet

Ljubljana (MOREL)- Skupina poslancev Državnega zbora Republike Slovenije je konec marca na vlado Republike Slovenije naslovila poslansko pobudo v zvezi s priznanjem Palestine kot neodvisne in suverene države.   V poslanski pobudi poslanke in poslanci pozivajo vlado Republike Slovenije, naj skupaj s prvo skupino držav Evropske unije prizna Palestino kot neodvisno in suvereno državo v mejah pred izraelsko okupacijo leta 1967.

Vlada Republike Slovenije je dala naslednji odgovor:

Vlada Republike Slovenije verjame, da edina rešitev palestinsko-izraelskega vprašanja leži v dveh neodvisnih državah, Izraelu in Palestini, zato podpira priznanje Palestine. Tako Izrael kot Palestina si zaslužita živeti drug ob drugem v miru in varnosti in priznanje Palestine je logičen korak na poti do dolgoročne politične rešitve. Pomemben korak na poti k trajnemu miru vidi Vlada Republike Slovenije tudi v članstvu Palestine v Organizaciji združenih narodov (OZN), zato je Slovenija glasovala za sprejem resolucije Varnostnega sveta OZN o priporočilu za članstvo Palestine v OZN.

Vlada Republike Slovenije bo državo Palestino kot neodvisno in suvereno državo priznala v trenutku, ko bo priznanje lahko pozitivno prispevalo k umiritvi razmer in varnosti, imelo pozitiven učinek na mirovni proces in miroljubno rešitev dveh držav. Glede vprašanja o časovnici priznanja Slovenija sodeluje s skupino podobno mislečih držav članic EU. V ta namen je bilo 22. marca 2024 podpisano pismo štirih predsednikov vlad Španije, Irske, Malte in Slovenije.

V povezavi s situacijo v Gazi in na Bližnjem vzhodu bo Slovenija še naprej opozarjala na nevzdržnost trenutne situacije ter na nevarnost resne eskalacije v celotni regiji. Slovenija si bo prav tako še naprej prizadevala za oživitev procesa v smeri iskanja trajne in miroljubne rešitve dveh držav. V mednarodni skupnosti bo še naprej delovala kot država, ki aktivno podpira mednarodno pravo, človekove pravice in prizadevanja za mirno reševanje konfliktov. Prednostna naloga ostaja takojšnje premirje, brezpogojna izpustitev vseh talcev, zaščita civilnega prebivalstva ter zagotovitev hitre, neovirane, obsežne, brezpogojne in trajne humanitarne pomoči v Gazo. To so sporočili iz ministrstva za zunanje in evropske zadeve. (konec)