08.04.2024 ob 10:19
Deli članek
»Častim 1/2 litra!«

Tudi bivši zdravstveni minister je dal kri

Ljubljana (MOREL) - Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) organizira krvodajalsko akcijo, ki se bo pričeladanes in trajala do konca meseca. Akcija bo potekala v več krajih po Sloveniji, v sodelovanju s študentskimi organizacijami univerz (ŠOU v Ljubljani, ŠOUM in ŠOUP), študentskih klubov in Zveze študentskih klubov Slovenije.

V Sloveniji potrebujemo, da zadostimo potrebam zdravstva po krvi, vsak delovni dan od 350 do 400 krvodajalcev. Kri zdravega človeka je nenadomestljivo zdravilo in izredno dragoceno darilo. Ker ima darovana kri rok trajanja in ker se potrebe zdravstva po darovani krvi hitro spreminjajo, želi ŠOS v bazo krvodajalcev povabiti čim več študentov in med mladimi odraslimi spodbuditi zavedanje o nujnosti pomoči sočloveku. Vsaka četrta oseba bo enkrat v življenju potrebovala darovano kri – to je lahko kdorkoli med nami.

Študentska krvodajalska akcija je že tradicionalen projekt Študentske organizacije Slovenije (ŠOS). Študenti tako vsakoletno izvedejo dve krvodajalski akciji (spomladi in jeseni), pod sloganom »Častim 1/2 litra!«. Na ŠOS so veseli, da od začetka izvajanja projekta do danes število krvodajalcev narašča, ob enem pa upajo, da se bo trend naraščanja števila krvodajalcev iz preteklih let ohranil.

Tokratna pomladanska študentska krvodajalska akcija bo potekala skozi celoten april, kri pa bo možno darovati v različnih krajih po Sloveniji, v organizaciji študentskih organizacij univerz, številnih študentskih klubov in Zveze študentskih klubov Slovenije.

Vsi študenti, ki lahko darujejo kri, so vabljeni, da se vnovič številčno odzovejo povabilu in častijo rundo, ki rešuje življenja. Študenti, ki jim predlagani termini ne ustrezajo, pa so vabljeni, da se kadarkoli zglasijo na območnih enotah Zavoda RS za transfuzijsko medicino, saj so potrebe po krvi skozi celo leto velike. Tudi tokrat bo za krvodajalce dobro poskrbljeno, saj bo ob malici vsak darovalec prejel tudi simbolično darilo.

Luka Mihalič, predsednik ŠOS: »Veseli me, da Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) že več kot desetletje izvaja tako pomemben projekt, kot je Častim ½ litra. Gre za naš doprinos k ozaveščanju študentk in študentov, pa tudi celotne družbe, o nujnosti darovanja krvi ter o solidarnosti do tistih, ki se zanašajo na našo pomoč za preživetje. Naše delo je usmerjeno v spodbujanje udeležbe študentov v krvodajalskih akcijah ter v ohranjanje ali celo povečanje zanimanja za tako pomembno aktivnost, hkrati pa želimo k temu dobremu dejanju spodbuditi kar se da široko množico ljudi.«. (konec)