08.04.2024 ob 14:26
Deli članek
Duševno zdravje otrok in mladih

Udeleženke in udeleženci 34. nacionalnega otroškega parlamenta/ Foto: Matija Sušnik

Ljubljana (MOREL)-  V  državnem zboru je danes potekal 34. nacionalni otroški parlament (NOP) z naslovom Duševno zdravje otrok in mladih, ki ga organizira Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). Na otroškem parlamentu sodelujejo otroci iz vse Slovenije, ki so pred tem že razpravljali v otroških parlamentih na občinski, medobčinski in regijski ravni. 

Mlade parlamentarce je uvodoma nagovorila predsednica državnega zbora  Urška Klakočar Zupančič, ki je med drugim dejala: "Tisti, ki boste po taki ali drugačni poti pozneje v življenju postavljeni pred odgovoren izziv opravljanja javne funkcije, boste hitreje, kot se vam morda zdi danes, soodločali o usodi nas, ki danes sprejemamo odločitve v tej hiši in o usodi vseh državljank in državljanov Republike Slovenije. Vi boste odločali o tem, kakšno kakovost življenja bo imela moja generacija v starosti, morda celo o tem, ali bo Slovenija ostala oaza miru v tem našem nemirnem svetu, pa tudi kakšno odločitev prejšnjih generacij boste morali popravljati. 

Današnji svet se zelo hitro spreminja in rešitve, za katere so naši predhodniki še pred kakšnim desetletjem menili, da so dobre, so lahko danes že zastarele. Zato moramo v tej hiši pogosto spreminjati zakone in druge akte ter jih prilagajati bliskovitemu razvoju sodobne družbe. Karkoli pa vam bo življenje prineslo, vam iskreno želim, da ostanete vedoželjni in odprti, sočutni in strpni do vseh ljudi okoli vas. Naj vas ne bo strah različnosti, ker nas to samo bogati." Preberite nagovor v celoti. 

Sledil je pozdravni nagovor predsednice ZPMS Darje Groznik.  Osrednja tema letošnje razprave je bila Duševno zdravje otrok in mladih. Po odprtju zasedanja so udeleženci razpravljali v štirih delovnih skupinah:Kaj je duševno zdravje? Vpliv okolja na moje duševno zdravje; Moji viri pomoči in Spremembe za krepitev mojega razvoja. Po razpravi v skupinah je sledila plenarna razprava, ki so se ji pridružili predsednik Vlade, ministrice in ministri, drugi predstavniki vlade, predstavniki nevladnih organizacij ter poslanke in poslanci. Mladi so na plenarni razpravi poročali o delu v skupinah, ob zaključku pa je bila razglašena tema 35. nacionalnega otroškega parlamenta.  To so sporočili iz državnega zbora. (konec)