14.05.2024 ob 21:48
Deli članek
DVK z žrebom določila vrstni red kandidatnih list na glasovnici za evropske volitve

 

Ljubljana, (MOREL) – Državna volilna komisija je na današnji seji z žrebom določila vrstni red kandidatnih list, po katerem bodo izpisane na glasovnici za junijske volitve poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament.

Liste kandidatov bodo na glasovnici izpisane v naslednjem vrstnem redu:

 • 1. Gibanje Svoboda
 • 2. Slovenska demokratska stranka (SDS)
 • 3. Vesna – zelena stranka
 • 4. Demokratična stranka upokojencev Slovenije (DeSUS) in Dobra država
 • 5. Slovenska ljudska stranka (SLS)
 • 6. Nova Slovenija – krščanski demokrati (NSi)
 • 7. Levica
 • 8. Zeleni Slovenije
 • 9. Socialni demokrati (SD)
 • 10. Državljansko gibanje Resni.ca

11. Nič od tega, stranka prilagojena vsakemu, utemeljiteljica ničodtegaizma, ki združuje vse-izme v znanih in neznanih dimenzijah stvarstva, najboljše, najbolj uspešne, najbolj zelene, rdeče, modre, črne in rumene stranke vseh časov in onkraj časa, ter začetnica ničodtegaizma po vsem svetu (Nič od tega)

Volilni odbori bodo v skladu z navodilom, ki ga je sprejela DVK, na dan glasovanj o volitvah poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament in o posvetovalnih referendumih o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v državni zbor ter o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene in gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo, ki bodo 9. junija 2024, ugotavljali volilno udeležbo posebej za evropske volitve in posebej za vsak referendum. Volilna udeležba do 11. in do 16. ure se bo javnosti sporočala samo za udeležbo na volitvah poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament, po 19. uri pa se bo sporočala tudi udeležba na posvetovalnih referendumih. Statistični podatki o udeležbi volivcev po spolu in starosti, ki jih morajo zabeležiti volilni odbori, se bodo zbirali za udeležbo na evropskih volitvah in za udeležbo na posvetovalnem referendumu o evtanaziji.

Izid glasovanj bodo volilni odbori po zaprtju volišč ugotavljali po naslednjem vrstnem redu:

 • izid glasovanja na volitvah poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament,
 • izid glasovanja na posvetovalnem referendumu o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja (evtanazija),
 • izid glasovanja na posvetovalnem referendumu o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v državni zbor (preferenčni glas),
 • izid glasovanja na posvetovalnem referendumu o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene (konoplja – medicina)
 • izid glasovanja na posvetovalnem referendumu o gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo (konoplja – osebna raba).

Volilni odbori bodo izid glasovanja na volitvah poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament lahko razglasili šele po 23. uri, ko se bodo zaprla vsa volišča v državah članicah Evropske unije. Izide glasovanj na posvetovalnih referendumih pa bodo lahko razglasili že prej, takoj po končanem ugotavljanju referendumskih izidov. Pri ugotavljanju izida glasovanj mora sodelovati celoten volilni odbor, torej vsi člani volilnega odbora štejejo vse glasovnice, dela si ne smejo razdeliti.

Zaradi izdatno povečanega obsega dela ob sočasni izvedbi evropskih volitev in posvetovalnih referendumov je Državna volilna komisija sprejela spremembo pravilnika, ki določa višino nadomestil in povračila stroškov članom volilnih organov in tajnikom. V skladu s to spremembo bodo nadomestila za delo volilnih organov v primeru sočasne izvedbe volitev in/ali referendumov za vsake nadaljnje volitve in/ali referendume višja za dvajset odstotkov. Člani volilnih odborov in njihovi namestniki bodo prejeli nadomestilo v višini 90 evrov, predsedniki volilnih odborov in njihovi namestniki pa nadomestilo v višini 106,37 evra. Tajniki in predsedniki volilnih komisij ter njihovi namestniki bodo prejeli nadomestilo v višini 2.045,52 evra, člani volilnih komisij in njihovi namestniki pa nadomestilo v višini 779,25 evra.

Na vsakem volišču bosta dva volilna imenika, in sicer se bo v enega volivec podpisal za glasovanje na evropskih volitvah, v drugega pa za glasovanje na posvetovalnih referendumih, torej skupaj štirikrat. Volivec, ki bo dal vse štiri podpise, bo prejel pet glasovnic: eno za evropske volitve in štiri glasovnice za glasovanje o štirih referendumskih vprašanjih.

Glasovnice za posvetovalne referendume bodo v različnih barvah, in sicer:

 • glasovnica za referendum o evtanaziji bo vijolične barve,
 • glasovnica za referendum o preferenčnem glasu bo modre barve,
 • glasovnica za referendum o konoplji za medicinske namene bo rumene barve,
 • glasovnica za referendumu o konoplji za osebno rabo bo rdeče barve.

 

To so sporočili iz DVK. (konec)