29.05.2024 ob 15:17
Deli članek

Izola (MOREL) - Na novinarski konferenci, ki je potekala na Fakulteti za vede o zdravju Univerze na Primorskem, je potekala v sklopu celoletnega študentskega projekta “Jem zdravo. Študiram s polno paro!« predstavljen projekt “Zdrav zajtrk”, ki ga organizira Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) v sodelovanju s Fakulteto za vede o zdravju Univerze na Primorskem (UP FVZ).

Uvodoma je prodekanja za študijske zadeve  Saša Kenig je namenila pohvale izvedbi projekta, ki skrbi za ozaveščanje o pomenu zdravega prehranjevanja med študenti in tudi drugimi. Poudarila je pomen dvosmerne komunikacije med študenti in mentorji, kar je v tem primeru prineslo implementacijo znanja v praksi ob izdaji brošure. Nadaljevala je Tadeja Jakus , ki je osvetlila pomen zajtrkovanja in izzive, s katerimi se v zadnjih raziskavah soočajo študenti in širša javnost. Povedala je, da je nabor receptov v brošuri zasnovan tako, da zadovolji velik delež tudi tistih posameznikov, ki imajo posebne zahteve prehranjevanja.

Sledil je govor predsednika ŠOS Luke Mihaliča , ki je predstavil zasnovo projekta in izpostavil, da je le ta nastal z namenom promocije zdravega načina življenja in prehranjevanja zlasti med študenti. S tem namenom je bila vzpostavljena tudi spletna stran www.jemzdravo.si , ki tako širi koristne informacije zadnjih raziskav s področja zdravja in ohranjanja med mladimi, kot tudi možnosti priprave zdravih obrokov z objavljanjem receptov. Na dogodku je bila predstavljena prva izdaja brošure z recepti, ki so jih pod strokovnim mentorstvom  Tadeje Jakus in  Tamare Poklar Vatovec pripravili študente: Helena Francuz, Sara Plečko, Maja Škrlj, Neža Hribar, Polona Čelhar, Elvira Abdić, Manca Visočnik, Jaka Mihelčič in Robert Mak.

Študentom in mentoricami so bila za uspešno izvedbo projekta izročena priznanja in simbolična darila - posode za shranjevanje živil, ki nagovarjajo k temu, da si študentje sami pripravijo zdrave obroke, če hrano prinašajo in odnašajo s seboj, je čim manj zavržene hrane, ter širijo zavest. zdravim načinom življenja s poudarkom na trajnostni naravnanosti.

Luka Mihalič, predsednik ŠOS : “S projektom naslavljamo aktualno problematiko vse dražje hrane, ki je tudi študenti ne moremo uiti. Glede na to, da sistem subvencionirane študentske prehrane nudi en obrok na delovni dan, moramo študente tudi drugače poskrbeti za zdravo in uravnoteženo prehrano. S projektom Zdravi zajtrk, ki je del celotnega projekta “Jem Zdravo. Študiram s polno paro!”, želimo dokazati, da je ta ključni obrok možno pripraviti ugodno in na način, da zadosti vsem prehrambenim potrebam posameznika.” To so sporočili iz Študentske organizacije Slovenije. (konec)