13.04.2024 ob 23:34
Deli članek
Matej Grah ostaja na čelu mlade svobode

Kongres GS mladi

Ljubljana (MOREL) - Gibanje Svoboda Mladi je izvedlo svoj drugi volilni kongres, ki ga je zaznamovala sproščena energija in pogled v prihodnost. Na volilnem kongresu so člani podmladka izrazili svojo podporo dosedanjemu predsedniku Mateju Grahu, ki je bil tako ponovno izvoljen za predsednika Gibanja Svoboda Mladi. Izglasovani so bili tudi podpredsedniki podmladka, to so Blaž Juren, Miha Mohorčič in Lucija Tacer. Generalna sekretarka je postala Nika Podakar, Tadej Marušič pa je postal mednarodni sektar. V izvršni odbor podmladka so bili izvoljeni še  Sara Žibrat, Žiga Papež, Rok Čigon, Gregor Kukovič in Tadej Jezerik. Izvršni odbor je zadolžen za izvrševanje zavez podmladka, zagotavljanje nemotenega delovanja ter vzpostavljanje učinkovite komunikacije med podmladkom in javnostjo. Izvršni odbor igra ključno vlogo pri uresničevanju ciljev podmladka in zagotavljanju, da so glasovi mladih slišani ter upoštevani v političnih procesih.  

Matej Grah, ponovno izvoljeni  predsednik Gibanja Svoboda Mladi ter kandidat za evropskega poslanca, je izrazil globoko počaščenost ob ponovni izvolitvi. Poudaril je pomen povezovanja mladih in učinkovitega zastopanja njihovih interesov, hkrati pa je izpostavil izzive in priložnosti, ki nas čakajo v prihajajočih mesecih. S pozivom mladim, naj se aktivno vključijo v demokratične procese, je poudaril pomen glasu mladih v oblikovanju prihodnosti: »Pred nami so meseci, ki bodo od nas zahtevali pogum. Bližajo se nam evropske volitve, referendum o konoplji, prostovoljnem končanju življenja, spremembi volilnega sistema... Teme, ki bodo zagotovo zaznamovale našo prihodnost, zato pozivam vse mlade, da se 9. junija odpravimo na volišča ter jasno in glasno povemo, kakšno prihodnost si želimo.« 

Podmladek je do sedaj pokazal svoj angažma v različnih projektih, vključno s sooblikovanjem referendumske kampanje 3x ZA, aktivnim vključevanjem v reševanje stanovanjske problematike, dvig subvencije študentskih bonov ter povišanje študentske urne postavke. Poleg tega je podmladek zavzeto pomagal pri sanaciji škode po poplavah, namenil je številne ure za čistilne akcije in organizacijo delovnih vikendov. Načrti za prihodnost vključujejo kampanjo za legalizacijo konoplje, soustvarjanje kampanje za evropske volitve, organizacijo delovnih vikendov, zavzemanje za nadaljnje izboljšanje javnega potniškega prometa itn.  

Zbrane je nagovoril tudi predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob, ki je izrazil svojo podporo mladim in njihovim prizadevanjem: »Svoboda že od prvega dne daje veliko poudarka na mlade. Enako bo med prihajajočimi evropskimi volitvami. Bodite aktivni, glasni, mi računamo na vas,« je poudaril.  Kot predstavnik seniorske organizacije Gibanja Svoboda je na kongresu sodeloval tudi poslanec in predsednik Gibanja Svoboda Seniorji Bojan Čebela. V Gibanju Svoboda Mladi so namreč zavezani k spodbujanju medgeneracijskega sodelovanja in se zavedajo pomena združevanja vseh generacij pri soustvarjanju boljše družbe. To so sporočili iz Gibanja Svobode Mladi. (konec)