24.04.2024 ob 23:01
Deli članek
Ministrica Fajon in deželni glavar Koroške Kaiser potrdila odlične odnose

Zasedanje Skupnega odbora Slovenija – Koroška | Foto: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Brdo pri Kranju (MOREL) Predstavniki Republike Slovenije in avstrijske zvezne dežele Koroške so se na Brdu pri Kranju sestali na 7. zasedanju Skupnega odbora Slovenija-Koroška, ki sta mu sopredsedovala podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon in koroški deželni glavar Peter Kaiser. Oba sta potrdila odlične odnose in se zavezala k nadaljnjemu dobremu sodelovanju.Ministrica Fajon in deželni glavar Kaiser sta se na dvostranskem srečanju pogovarjala o področjih skupnega zanimanja in sodelovanja. Ministrica je v pogovoru z deželnim glavarjem  poudarila položaj slovenske manjšine na Koroškem in se zavzela za dosledno uresničevanje njenih pravic. "Pozdravljam danes napovedano pripravljenost koroške deželne vlade za dodatno fleksibilnost pri zaposlovanju dvojezičnih vzgojiteljic in vzgojiteljev. Želimo si, da bi Koroška napovedane spremembe čimprej uresničila,” je po srečanju zadovoljstvo izrazila ministrica Fajon.

Sogovornika sta izrazila obojestranski interes za nadaljevanje tesnega gospodarskega sodelovanja, krepitev infrastrukturnih povezav med državama in podprla čezmejno povezovanje na različnih področjih.  "Naše gospodarsko sodelovanje je razvejano in zelo dobro. S Koroško ustvarimo 10 odstotkov celotne slovenske blagovne menjave z Avstrijo. Spodbudno je, da je bilo na tokratnem zasedanju podanih veliko novih pobud za tesnejše sodelovanje na področju znanosti in raziskav, kar bo pripomoglo tudi k večji konkurenčnosti skupne regije," je še dodala Fajon. Oba sta poudarila pomembnost regionalnega povezovanja in dobrih prometnih povezav ter pozdravila nedavni preboj druge cevi Karavanke in dogovora o prenovi predora Ljubelj.

Na srečanju se je ministrica deželnemu glavarju še enkrat zahvalila za trud in pomoč ob katastrofalnih poplavah v Sloveniji leta 2023, govorila pa sta tudi o rešitvah glede odzivanja na naravne in druge nesreče ter nujne medicinske pomoči: "Prizadevali si bomo za sklenitev posebnega sporazuma o zagotavljanju nujne medicinske pomoči v obmejnem pasu.  Ko gre za reševanje življenj, meja ne bi smela biti ovira," je še poudarila ministrica.

Sogovornika sta tudi izmenjala poglede na prihajajoče volitve v Evropski parlament, migracije in prihodnost Schengenskega prostora.

Udeleženci zasedanja Skupnega odbora Slovenija – Koroška so pregledali dosedanje sodelovanje in se dogovorili za njegovo nadaljevanje. V skupnem interesu Slovenije in Dežele Koroške je krepitev čezmejnega povezovanja, izvajanje skupnih projektov ter izmenjava izkušenj in dobrih praks na področjih prometa, energetike, okolja, prostorskega načrtovanja, varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, socialne politike, glede izzivov staranja prebivalstva, na področjih zdravstva, izobraževanja, kulture, športa, znanosti in raziskav, digitalne preobrazbe, gospodarstva, turizma ter kmetijstva in razvoja podeželja. Posebno vlogo pri krepitvi sožitja in čezmejnega sodelovanja med Slovenijo in Koroško ima na Koroškem živeča slovenska manjšina. Na zasedanju sta sodelujoči strani sprejeli Skupno izjavo.

Skupni odbor Slovenija-Koroška letos obeležuje deseto obletnico delovanja. Prvič je zasedal 25. aprila 2014 na Brdu pri Kranju, potem ko sta se takratni minister za zunanje zadeve Republike Slovenije in deželni glavar Koroške na srečanju junija 2013 dogovorila, da se ponovno obudi sodelovanje med Slovenijo in Koroško, ki je pred tem potekalo v obliki kontaktnega komiteja. Skupni odbor praviloma zaseda enkrat letno, izmenično v Sloveniji in na Koroškem, medtem redno potekajo sodelovanje in izmenjave med pristojni resorji z obeh strani. To so sporočiii iz zunanjega ministrstva. (konec)