03.04.2024 ob 19:23
Deli članek
Musarjevi kandidati: Boštjan Zalar, Vasilka Sancin in Aleš Galič

Nataša Pirc Musar/Foto: Matjaž Klemenc

 

Ljubljana (MOREL) – Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je danes v državni zbor poslala predlog kandidatov za sodnike na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu.
Na podlagi predloženih kandidatur, pridobljenih mnenj vlade Republike Slovenije in Sodnega sveta Republike Slovenije ter razgovorov z vsemi osmimi kandidati, ki so bili opravljeni v uradu predsednice Republike Slovenije, se je predsednica republike odločila, da v skladu z drugim odstavkom 6. člena ZPKSMS za tri mesta kandidatk in kandidatov za sodnico ali sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu (za mandat od junija 2025 dalje) državnemu zboru Republike Slovenije predlaga naslednje kandidate: Boštjana Zalarja, Vasilko Sancin in Aleša Galiča.
Kandidati so tako v Sloveniji kot tudi mednarodno priznani pravni strokovnjaki in jih predsednica Pirc Musar ocenjuje kot zelo primerne in visoko strokovno kvalificirane za opravljanje nalog sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice. Vsi izkazujejo dolgoletne, raznolike in bogate strokovne, znanstvene ter poklicne aktivnosti, tako doma kot v mednarodnih institucijah oziroma v mednarodnem okolju. To so sporočili iz urada predsednice države. (konec)