08.05.2024 ob 12:53
Deli članek
Na Kongresnem trgu v Ljubljani bo jutri pestro

Ljubljana (MOREL)- Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji v sodelovanju z izobraževalnimi ter nevladnimi partnerji vabi na praznovanje dneva Evrope, ki bo letos v znamenju evropskih volitev, ki bodo v Sloveniji potekale 9. junija. Osrednji dogodek »DAN EVROPE: Uporabi svoj glas!« bo jutri, na Kongresnem trgu v Ljubljani med 11.00 in 15.00. Za obiskovalce pripravljajo zabavno-informativen program, kvize, nagradne igre, informacijske stojnice s predstavitvijo navdihujočih projektov in glasbeno presenečenje. Na dogodku, ki ga bo obiskal tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, bodo premierno v javnosti predvajali pomenljiv video o moči demokracije. Dogodek, ki ga bosta povezovala Tilen Artač in Robert Petan, bodo odprli ob 11.00 s himno Evropske unije Oda Radosti, ki jo bo zapel mladinski pevski zbor OŠ Vide Pregarc. Sledil bo nagovor evropskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča.

Moderatorja Tilen Artač in Robert Petan bosta druženje popestrila s poučnimi, a hkrati zabavnimi glasbenimi vložki. Na glavnem odru se bo zvrstilo še nekaj zanimivih projektov in aktivnosti, med drugim predstavitev projekta Fakultete za elektrotehniko Napihljivi plesalec na sončno energijo, prevajalska delavnica »Svetovno jezikanje« in predstavitev projekta Sing-a-vision. Med prireditvijo bo nekajkrat predvajan kratek dokumentarni video Evropskega parlamenta »Uporabi svoj glas«, ki državljane  poziva k aktivnemu sodelovanju v demokratičnih procesih in konkretno na junijskih evropskih volitvah. Vzporedno z dogajanjem na odru bo mogoče obiskati stojnice in delavnice sodelujočih organizacij. 

Pridružite se na dogodku, ki združuje zabavo, kulturo ter promocijo evropskih vrednot. Vstop na dogodek je prost, dogajanje bo potekalo v vsakem vremenu. 

Razstavljavci in njihove aktivnosti na prizorišču:

  • · Srednja šola za oblikovanje in fotografijo – slike in stripi na temo EU
  • · Srednja zdravstvena šola – prikaz oživljanja, promocija vseevropske številke 112
  • · Evropska investicijska banka – križanke s tematsko vsebino
  • · Evropski potrošniški center – nagradna vprašanja, promocijsko gradivo
  • · Rokodelc - izdelovanje 3D volilne skrinjice iz odpadne keramike
  • · Volitvomat – aplikacija za pomoč pri volilni izbiri
  • · Fakulteta za elektrotehniko – napihljivi plesalec na sončno energijo
  • · More in 24 – stojnica s promocijskim gradivom, fotografiranje na polaroid
  • · Društvo za kulturo inkluzije – izdelovanje brošk, izdelava pasjih igrač v barvah EU
  • · Mobilna ekipa Pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji – promocija evropskih volitev in opomnika zanj

(konec)