30.05.2024 ob 22:27
Deli članek
Na žalost slovenski priznanje Palestine ne bo ustavilo izraelske morije

Kdo bo povrnil življenja zverinsko pobitih Palestincev/foto FoNet/AP

Ljubljana (MOREL)- Vlada je na današnji seji sprejela predlog sklepa o priznanju neodvisnosti in suverenosti Palestine. Predlog sklepa o priznanju neodvisnosti in suverenosti Palestine je  poslala v državni zbor.

Vlada Republike Slovenije je postopek za priznanje neodvisne države Palestine začela 9. maja 2024, s čimer se je po desetih letih v Evropi sprožil nov val priznanj Palestine. S tem je bil poslan močan signal tudi drugim državam, da po zgledu Norveške, Španije, Irske in Slovenije ter drugih držav, ki so Palestino že priznale, to storijo tudi same.

Postopek priznanja neodvisne Palestine sovpada s prizadevanji Slovenije za premirje v Gazi, izpustitev talcev ter nadaljnje reforme in opolnomočene palestinske oblasti. Potrjuje vlogo Slovenije v VS OZN kot promotorke miru in varnosti ter dolgoletno stališče Slovenije, da je trajno rešitev konflikta na Bližnjem vzhodu mogoče doseči le z rešitvijo dveh držav. Obstaja široko mednarodno soglasje, med drugim v ZDA, EU, na Kitajskem ter v arabskih, afriških, azijskih in latinskoameriških državah, da je rešitev dveh držav edina rešitev, ki bo Izraelcem in Palestincem zagotovila trajen mir in stabilnost. To so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. (konec)