24.11.2022 ob 20:13
Deli članek
Nagovor predsednice državnega zbora ter Junior ambasadorke UNICEF-a na seji državnega zbora

Ob svetovnem dnevu otroka in 33. obletnici sprejetja Konvencije ob otrokovih pravicah je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič sprejela Junior ambasadorko UNICEF-a Izabelo Škornik.

Ljubljana (MOREL)- Ob svetovnem dnevu otroka in 33. obletnici sprejetja Konvencije o otrokovih pravicah sta predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič in Junior ambasadorka UNICEF-a Izabela Škornik danes nagovorili zbrane na začetku nadaljevanja redne seje državnega zbora. Predsednica državnega zbora  Urška Klakočar Zupančič je v svojem nagovoru predsedovanje državnemu zboru simbolično predala Junior ambasadorki UNICEF-a in med drugim dejala: »Otrokom moramo prisluhniti in jih slišati ter jih upoštevati, saj so naša prihodnost. Skrbi in potrebe otrok moramo postaviti v središče oblikovanja naših politik in graditi zanje boljši svet. Svet, ki bo prijaznejši in pravičnejši ter bolj vključujoč. Otroci si želijo živeti v svetu, kjer je zdravje otrok in mladih pomembno vodilo vseh ljudi in kjer življenja ne zaznamujeta revščina, nasilje in diskriminacija. In našim otrokom je mar tudi za grozeče podnebne spremembe, katerih posledicam smo priča in še dodatno vplivajo na številna nesorazmerja v svetu, tudi bolezni in lakoto.«

Junior ambasadorka UNICEF-a Izabela Škornik je v svojem nagovoru podala svoja razmišljanja o temi duševnega zdravja otrok in mladostnikov, ki jo je treba po njenih besedah naslavljati medresorsko in na vseh nivojih. Med drugim je dejala: »Otroci si želimo, da bi naš glas bil slišan in upoštevan. Ne samo na dan, ko praznujemo svetovni dan otrok, ali danes, ko stojim pred vami v državnem zboru  – ampak vse dni v letu! Kaj lahko naredimo, da bi povečali odstotek otrok, ki bi imeli občutek, da so slišani in upoštevani s strani odraslih in odločevalcev? Zato smo letos ob svetovnem dnevu v ospredje ponovno postavili duševno zdravje. Za en dan so moji vrstniki prevzeli tudi nekatera ministrstva, in opozorili, da je tema duševnega zdravja del vseh nas, del vseh resorjev in kot taka potrebuje pozornost vseh deležnikov.« Preberite nagovor v celoti.

Predsednica državnega zbora je zatem na pogovoru sprejela Junior ambasadorko in ostale predstavnike UNICEF-a. Izabela Škornik je predsednici povedala, da si želi kot zagovornica otrokovih pravic večje vključenosti otrok pri odločanju tako na sistemski, zakonodajni, kot na vsakodnevni, družinski ravni. Izrazila je upanje, da so bili danes s sovrstniki na prevzemih državnega zbora in ministrstev slišani ter da bodo odločevalci v prihodnje svoje zaveze držali. Vse otroke in mladostnike, ki se znajdejo v duševni stiski, pa je pozvala, naj se o tem zaupajo odraslemu, saj so rešljive le, če o njih spregovorimo.  

V vrstniški dobi se oblikujeta identiteta in socialna izobraženost, zato je tema duševnega zdravja mladostnikov in otrok še posebej pereča po covid krizi, je dejal izvršni direktor Slovenske fundacije za UNICEF Tomaž Bergoč. S predsednico sta se strinjala, da je tu predvsem pomemben ton komuniciranja in način, kako so ukrepi ljudem predstavljeni, saj lahko, tako predsednica, »z besedami veliko zgradiš in ogromno porušiš«. Predsednica Klakočar Zupančič je ob koncu pogovora izrazila zadovoljstvo, da je v državnem zboru čedalje več zavesti o vključevanju otrok, torej velike skupine prebivalstva, v politično odločanje, saj nam lahko vsem nastavljajo ogledalo. V oktobru so v državnem zboru organizirali posvet »Za boljšo prihodnost otrok«, v preddverju velike dvorane pa trenutno stoji razstava UNICEF-ovih punčk iz cunj. To so sporočili iz državnega zbora. (konec)