26.08.2022 ob 22:36
Deli članek
Pahor na 27. kraški ohceti pri slovenski manjšini v Repnu

Ljubljana (MOREL)- Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bo jutri obiskal slovensko manjšino v Repnu, kjer si bo ogledal 27. kulturno-etnografsko prireditev kraška ohcet. Predsednik republike bo obisk v Repnu začel ob 19.30 z ogledom Kraške hiše, nato pa se bo srečal z nevesto Dano Puric in ženinom Ivanom Kerpanom.

Predsednik Pahor bo ob 20. uri z županjo Občine Repentabor Tanjo Kosmina, pa nevesto Dano Puric in ženinom Ivanom Kerpanom, s priložnostnim nagovorom odprl ples na predvečer poročnega obreda, ki bo v nedeljo, 27. avgusta. Predvečer poročnega obreda bo v znamenju plesa in pričakovanja prihoda nevestine bale iz Cola v Repen.

27. kulturno-etnografska prireditev kraška ohcet, ki tradicionalno zaznamuje zadnji teden avgusta, poteka prvič po devetletnem premoru. Prireditev, ki je zaživela leta 1968, se naslanja na zgodovinske in etnološke zapise ljudskih ženitovanjskih šeg na Krasu v drugi polovici 19. stoletja. Od četrtka do nedelje lahko obiskovalci sledijo fantovščini ali dekliščini, na kateri se novoporočenca poslovita od svojih prijateljev, podoknici, ki jo bodoči ženin posveti svoji izvoljenki, in prevozu nevestine bale v ženinovo hišo. Prava kraška poroka s poročnim obredom poteka v nedeljo. To so sporočili iz kabineta predsednika države. (konec)