18.06.2024 ob 16:23
Deli članek
Premier Robert Golob na tekmi in delovnem obisku v Münchnu


Ljubljana (MOREL)- Predsednik vlade. Robert Golob se bo jutri in v četrtek mudil na delovnem obisku v Münchnu ter na ogledu nogometne tekme. Jutri , se bo premier Golob najprej sestal z bavarskim ministrskim predsednikom  Markusom Söderjem. Spremljal ga bo minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. Osrednji temi dvostranskega srečanja in delovnega kosila premierja  Goloba z bavarskim ministrskim predsednikom bosta nadgradnja bilateralnih odnosov in aktualne evropske teme. Bavarska je druga najpomembnejša gospodarska partnerica med nemškimi zveznimi državami, je na četrtem mestu po obsegu tujih neposrednih investicij ter na prvem mestu po obisku turistov. Nadaljnja krepitev medsebojne blagovne menjave in naložbenih aktivnosti bavarskega gospodarstva v Sloveniji so v našem interesu. V tem okviru bo še posebej izpostavljena možnost sodelovanja na področju avtomobilske industrije, vodikovih tehnologij, znanosti in inovacij. Pomembna tema pogovora bo tudi 50. obletnica Stalne mešane slovensko-bavarske komisije v letu 2025.
Sledila bo udeležba premierja  Goloba  na poslovno-investicijskem kongresu "Invest and Connect: Slovenian Bussiness Pitch", kjer bo zbrane tudi nagovoril. Kongresa se udeležuje več kot 100 slovenskih podjetij, kar potrjuje pomen bavarskega trga za Slovenijo. Poslovni dogodek v Münchnu je izjemna priložnost, ki omogoča srečanje slovenskega in nemškega gospodarstva. Namen kongresa je povezati slovensko in nemško poslovno javnost ter omogočiti dodatne naveze ter poglobiti poslovne povezave preko nogometa. Slovenija je na strani države prepoznala potencial, ki ga udeležba slovenske nogometne reprezentance na EURO 2024 prinaša na gospodarskem področju, saj sta šport in gospodarstvo tesno povezana na več načinov. Poslovno-investicijski kongres poteka v soorganizaciji Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, SPIRIT Javne agencije in Nogometne zveze Slovenije, ob podpori Slovenske turistične organizacije, Veleposlaništva Republike Slovenije v Zvezni Republiki Nemčiji, Generalnega konzulata Republike Slovenije v Münchnu in Slovensko-nemške gospodarske zbornice.

Kongresa se bodo udeležili visoki predstavniki slovenske in nemške vlade ter številčna delegacija slovenskih podjetij. Z nemškimi partnerji bodo spregovorili o izzivih slovensko-nemškega poslovnega sodelovanja, avtomobilski industriji kot paradnem konju sodelovanja med državama ter prihodnosti sodelovanja med gospodarstvoma na področjih visokih tehnologij in inovacij. Na kongresu bo poudarek na poslovnih priložnostih za slovenska in nemška podjetja na obeh tržiščih, na raziskovanju tržišč, vzpostavljanju novih poslovnih priložnosti ter predstavitvi primerov dobrih praks. Dan bo predsednik vlade zaključil na sprejemu ob dnevu državnosti in uvrstitvi slovenske reprezentance na EURO 2024, ki ga za gospodarsko, politično in kulturno skupnost v Münchnu organizirajo Veleposlaništvo Republike Slovenije v Zvezni Republiki Nemčiji, Generalni konzulat Republike Slovenije v Münchnu in Nogometna zveza Slovenije.
V okviru obiska v Münchnu si bo premier Robert Golob v četrtek ogledal nogometno tekmo rednega dela evropskega prvenstva, na katerega se je slovenska nogometna reprezentanca uvrstila po 22. letih. Nogometna reprezentaca Slovenije se bo na stadionu Allianz Arena pomerila s Srbijo.To so sporočili iz kabineta predsednika vlade. (konec)