14.06.2024 ob 20:31
Deli članek
»Sodobni pristopi vodenja in uvajanje inovacij sta edina ključa za preboj do uspešnega zdravstva«

Razpraljavci/foto STA in Boris Pretnar

Bled (MOREL)- Na IEDC – Poslovni šoli Bled se je na mednarodni zdravstveni konferenci “Voditeljstvo v zdravstvu v dobi novih tehnologij: izzivi, priložnosti in rešitve” zbralo 170 udeležencev iz 12 držav. Konferenco je organiziral Blejski inštitut za voditeljstvo na področju digitalizacije in umetne inteligence (BILDAI), ki sta ga soustanovila IEDC – Poslovna šola Bled in Roche Slovenija. Konferenco sta odprla Danica Purg, direktorica IEDC – Poslovne šole Bled in Igor Rudan, direktor BILDAI inštituta.

Danica Purg je v nagovoru udeležencem poudarila, da je bil inštitut BILDAI ustanovljen ob spoznanju, da je močno voditeljstvo ključnega pomena za obvladovanje prelomih tehnoloških in družbenih sprememb v zdravstvu. "Zagotoviti moramo, da bo zdravstvo ostalo osredotočeno na skrb za družbo in služenje družbi. Poleg voditeljstva je enako pomemben tudi razvoj vseh zaposlenih," je poudarila.

Na konferenci so sodelovali ključni državni odločevalci, najbolj prepoznavni mednarodni strokovnjaki in  široka skupina voditeljev iz regije. Razpravljali so o izzivih, priložnostih in rešitvah voditeljstva v zdravstvu v dobi novih tehnologij. Med drugim so poudarili, da je pomembno zaposlene v zdravstvu opremiti z digitalnimi kompetencami, saj digitalizacija prinaša številne priložnosti in rešitve za zdravstvo.

Pomanjkanje digitalnih veščin med zdravstvenimi delavci po besedah ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel predstavlja izziv. "Ker postaja tehnologija vse bolj vključena v zagotavljanje zdravstvenega varstva, je nujno, da je naša delovna sila opremljena s potrebnimi digitalnimi kompetencami," je poudarila. Digitalne tehnologije ponujajo obetavno rešitev za kritičen izziv pomanjkanja zdravstvene sile. S poenostavitvijo administrativnih opravil, avtomatizacijo rutinskih procesov, omogočanjem svetovanj na daljavo in več inovacije optimizirajo učinkovitost delovnega toka in omogočajo zdravstvenim delavcem, da se bolj osredotočijo na zagotavljanje kakovostne oskrbe pacientom, je izpostavila.

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh pa je spregovorila o uporabi umetne inteligence v zdravstvu. Poudarila je, da ta lahko z boljšimi diagnozami izboljša izide zdravljenja. Zdravstvene delavce lahko podpre z avtomatizacijo rutinskih opravil, kar jim prinese več časa za paciente. Umetna inteligenca lahko pomaga tudi prepoznati sistemske zdravstvene neenakosti in spodbudi prizadevanja za bolj pravične zdravstvene sisteme. Se pa ministrica ob tem zaveda možnih tveganj, denimo pristranskosti algoritmov umetne inteligence ter pomislekov glede zasebnosti in varnosti, je dejala.

Na konferenci so sodelovali ugledni domači in mednarodni strokovnjaki Francesca Colombo, OECD, Andrzej Ryś, Evropska Komisija in St Antony's College, Univerza v Oxfordu, Eva McLellan, Roche Slovenija, Ricardo Baptista Leite, Global Agency for Responsible AI in Health, UNITE Parliamentarians Network for Global Health, Nora Colton, direktorica UCL Global Business School of Health, Bojana Beović, ‍ Zdravniška Zbornica Slovenije in drugi, ki so se strinjali, da je samo dobro vodeno zdravstvo, ki temelji na podatkih ter njihovi učinkoviti rabi, lahko konkurenčen element družbeno ekonomskega razvoja. To je sporočila Iva Eibel. (konec)