07.09.2023 ob 18:44
Deli članek
Svetovni dan prve pomoči obeležuje začetek meseca prve pomoči

Ljubljana (MOREL) – Druga sobota v mesecu tradicionalno predstavlja svetovni dan prve pomoči, v Sloveniji pa pomeni tudi začetek meseca prve pomoči, ki se bo zaključil 16. oktobra, na svetovni dan oživljanja. Tudi letos bodo v tem obdobju v organizaciji naših območnih združenj potekali številni brezplačni dogodki, predstavitve in delavnice, tako za najmlajše kot tudi starejše, saj je rdeča nit tudi letos vseživljenjsko učenje prve pomoči.

Prva pomoč je največje humanitarno dejanje ter eden osnovnih gradbenih elementov pri zagotavljanju osebne varnosti in krepitve lokalne skupnosti in bi kot taka morala postati del osnovne splošne izobrazbe. Epidemija covida-19 in še posebej nedavna neurja so nas opomnila, da je treba vedno najprej poskrbeti za lastno varnost, da bi lahko pomagali pomoči potrebni osebi. Hkrati pa so navedeni dogodki izpostavili, da so lahko bolnišnice in reševalne službe preobremenjene, posledično je dostop do zdravnikov in zdravstvenih storitev otežen, tveganje za nastanek poškodb v gospodinjstvih pa se lahko znatno poveča. Prva pomoč, vključno z oživljanjem, je ključno dejanje za učinkovito in hitro zdravljenje poškodb in bolezni, s čimer se poveča možnost preživetja.

O pomenu vseživljenjskega učenja prve pomoči in dostopnosti znanj, se je v letošnji poslanici dotaknila tudi predsednica Rdečega križa Slovenije Ana Žerjal: »Znanja in veščine prve pomoči morajo biti dostopna vsakomur, saj so ta pomemben gradbeni element k zagotavljanju osebne varnosti in krepitvi kapacitet lokalne skupnosti. Zavedanje, da vsakdo lahko reši življenje, prepreči poslabšanje zdravstvenega stanja in izboljša možnosti preživetja, je glavno vodilo vseh, ki neutrudno skrbimo za usposabljanja. Tako s skupnimi močmi pomembno prispevamo k uresničevanju Strategije 2030, katere cilji so zmanjšati negativen učinek nesreč, števila umrlih in obolelih ter povečati kapacitete lokalne skupnosti in družbe.«

Pri Rdečem križu Slovenije bodo v sodelovanju z drugimi deležniki še naprej vztrajali, da bi morala prva pomoč postati sestavni del učnih načrtov že v vrtcih ter nato v osnovnih in srednjih šolah, saj je to ena od strategij za doseganje varnejšega okolja in odpornosti za celotno prebivalstvo. V prihajajočem mesecu dni, mesecu prve pomoči, bodo v organizaciji naših območnih združenj potekali različni brezplačni dogodki, delavnice in srečanja. (konec)