27.03.2024 ob 22:06
Deli članek
Za veliko noč kupujmo lokalno!

Ljubljana (MOREL) – Velika noč, eden največjih slovenskih praznikov, je praznik veselja in upanja. Je priložnost, da praznično mizo obložimo s tradicionalnimi domačimi, slovenskimi živili in jedmi.

Velikonočni obed navadno sestavljajo praznični pirhi, domača šunka, hren, domač kruh in seveda slovenska »zajamčena tradicionalna posebnost« – slovenska potica z enim od nadevov: orehov, orehov z rozinami, rozinov, pehtranov in pehtranov s skuto. Potica je zaradi plemenitega okusa in hranljivosti zagotovo v samem vrhu znanih tradicionalnih slovenskih jedi.

Poleg slovenske potice so na velikonočni mizi lahko še kruh, šunka, še posebej taka z znakom »zaščitena geografska označba«, hren, velikonočni pirhi in vino ter druge dobrote.

Ob vseh velikonočnih dobrotah se je treba zavedati tudi, da bi bila količina zavržene hrane lahko bistveno manjša, če bi vsak od nas spremenil odnos do hrane in se zavedal, da hrana ni samoumevna dobrina in da je zato z njo treba ravnati premišljeno in spoštljivo. To so sporočili iz ministrstva za kmetijstvo. (konec)