18.09.2021 ob 21:40
Deli članek
Izjemni Slovenci v finalu evropskega prvenstva!

 

Katovice (MOREL)- Slovenska moška odbojkarska reprezentanca bo igrala v velikem finalu evropskega prvenstva, katerega zaključek se odvija v Katovicah. Naši odbojkarji so pred več kot 11.000 glavo množico Poljakov gostitelje, sicer tudi aktualne svetovne prvake, odpravili z 1:3 (-17, 30, 16, 35). Jutrišnji finale bo ob 20.30 uri.

Poljska: Nowakowski, Kaczmarek, Kurek, Wojtaszek, Leon Venero, Drzyzga, Lomacz, Kubiak, Sliwka, Kochanowski, Semeniuk, Zatorski, Bieniek, Fornal. Selektor: Vital Heynen.

Slovenija: Štern T., Pajenk, Kozamernik, Šket, Vinčić, Štalekar, Štern Ž., Klobučar, Kovačič, Videčnik, Ropret, Urnaut, Čebulj, Možič. Selektor: Alberto Giuliani.

Slovenski selektor Alberto Giuliani je obračun med aktualnimi svetovnimi prvaki Poljaki in aktualnimi evropskimi podprvaki Slovenci pričakovano začel s svojo udarno zasedbo, s podajalcem Dejanom Vinčićem, korektorjem Tončkom Šternom, srednjima blokerjema Alenom Pajenkom in Janom Kozamernikom, sprejemalcema Tinetom Urnautom in Klemnom Čebuljem ter prostim igralcem Janijem Kovačičem.

Slovenski odbojkarji so prek Urnauta in Pajenka povedli z 2:0, po asu Šterna tudi s 7:5, na 7. točki je sledilo izenačenje, po asu Kochanowskega in protinapadu Kureka ter napaki naših pa so Poljaki zrežirali preobrat za 10:7. Kljub odmoru na zahtevo Giulianija je Kurek poskrbel, da se je prednost povišala na 12:7, Čebulja je zamenjal Možič, ki je prekinil nalet tekmecev, Urnaut je prispeval še točko za 12:9, Štern za 12:10. Ekipi sta nadaljevali v enakem ritmu, nato pa so Poljaki zaustavili dva slovenska napada in razliko spet povečali na štiri točke, na 17:13. Na začetni udarec Leona je sledila nova serija domačih, Giuliani je reagiral s prekinitvijo, a je kubanski odbojkar s poljskim potnim listom nanizal še dva asa za 21:14. Slovenski strateg je na mestu podajalca poizkusil z Ropretom, namesto Šterna je vstopil Šket, a to ni prineslo preobrata. Kaczmarek je prispeval zaključno žogo pri 24:17 in dodal še as za zmago v prvem nizu.

Drugi niz je Giuliani začel z enako postavo kot prvega, le da je slovensko igro organiziral Ropret. Pajenk z blokom, Čebulj z asom in Štern s protinapadom so Slovenijo pripeljali do 6:3. Heynen je vzel odmor, njegovi varovanci so se približali, a so z blokom Kozamernika naši spet pobegnili na 9:7. V slovenski vrsti so se zopet pojavile težave s sprejemom, posledično z napadom, Poljaki so s protinapadi izenačili na 10:10 ter na 12:12, z varanjem Kubiaka pa povedli s 13:12. A takoj zatem so naši prek Urnauta pripravili nov preobrat, v napadih je poljsko obrambo prebijal Štern, Ropretu je uspel as za 17:15. Kozamernik z napadom in Urnaut z asom sta Slovenijo oddaljila na 19:16, Čebulj pa je dodal pomembno točko za 20:18. A dva zaporedna slaba sprejema začetnega udarca Kureka sta pomenila novo vodstvo Poljske z 21:20 in razburljivo končnico. Pajenk je izenačil na 22:22, vendar sta sledili dve zaporedni točki gostiteljev za 24:22 ter še dve slovenski za 24:24. Kozamernik je napadel za 25:25 in blokiral za 26:25, a je bil Leon nato zaslužen za zaključni žogi Poljakov pri 28:27 in 29:28, izničila sta ju Štern in Urnaut. Čebulj je serviral as za vodstvo z 31:30, Štern pa je zaključil protinapad za zmago s 32:30.   

Slovenci so si z dobro igro v obrambi zagotovili uvodno vodstvo s 3:1. Štern je dosegel as za 5:2, po odličnem servisu Čebulja je Pajenk napadel za 7:3, zatem pa dodal še as za 10:4. Heynen je nalet Slovenije skušal zaustaviti že z drugim odmorom, a je Urnaut z lepo potezo ob mreži svoji vrsti prinesel točko za 11:5, Kozamernik je blokiral Kureka za 12:5. Ropret je dobro serviral, Kovačič je izjemno igral v obrambi, razlika se je še povečala na 13:5. Razmerje moči se nato ni spremenilo, obe ekipi sta namreč grešili pri začetnih udarcih (16:9), slovenske napade pa je v igri za menjavo zaključeval Čebulj. Urnaut in Kozamernik sta z napadoma poskrbela, da je Slovenija pri 20:12 v končnico vstopila z osmimi točkami naskoka. S servisne črte se je zopet izkazal Ropret, naši so bili odlični v obrambi, v protinapadih pa zopet Urnaut (22:13). Štern je s pametno potezo prevaral poljsko obrambo za 24:14, tretjo zaključno žogo za 25:16 je izkoristil Pajenk.  

V četrtem nizu sta bili ekipi izenačeni, z asom Pajenka je za dve točki pri 5:3 prva povedla Slovenija, Kozamernik je dodal še blok za 6:3, a na začetni udarec Drzyzge naši fantje niso uspeli prebiti poljske obrambe. Kubiak je dobro napadal, domači so povedli z 9:7 in 11:8. Poljaki so se tudi tokrat po zaslugi začetnih udarcev Kochanowskega, ki je onemogočil naše napade, oddaljili na 15:11, sledili sta točki Slovenije za 15:13, a Giulianijevi varovanci zaostanka niso mogli nadoknaditi. Čebulj je nato napadel za 16:18, Kozamernik za 17:18 in za prekinitev na zahtevo Heynena, Šket pa je dosegel as za 19:19. Poljaki so si zagotovili vodstvo z 21:19 in 23:21, a grešili pri začetnih udarcih, Pajenk je dobro serviral, Urnaut varal za 23:23. Po napaki naših so do zaključne žoge prišli domači, a je Kozamernik z blokom ustavil Kubiaka za 24:24, Štern je izenačil na 25:25 in poskrbel še za zaključno žogo Slovenije pri 26:25. Heynen je zahteval odmor, dva zaporedna napada je zaključil Leon, Čebulj je napadel za 27:27 in po odličnem servisu Kozamernika še za 28:27 in za 29:28, po novi točki Slovenije za zmago je video analiza prinesla še eno izenačenje na 29:29. Čebulj je poskrbel za novo zaključno žogo pri 30:29, Štern za še eno pri 31:30, Urnaut je napadel, a je nova video analiza točko prinesla Poljski. Kurek je žogo poslal izven igrišča za slovenskih 32:31, Kozamernik je prebil poljski blok za 33:32, Čebulj za 34:33, Štern za 35:34. Pri 36:35 je Čebulj odšel na servis, naši so ustavili Kureka za protinapad Šterna in zmago s 37:35.

Tine Urnaut, kapetan Slovenije: »Zelo sem vesel te zmage, fantastično smo igrali. Fantastično je zlasti to, da smo v dveh nizih zdržali v napetih končnicah. Odigrali smo pametno, bili potrpežljivi. Igrali smo s srcem in glavo. Zelo sem vesel! Jutri nas pa čaka nova tekma.«

Tonček Štern, reprezentant Slovenije: »Celo tekmo smo odigrali na visokem nivoju, razen v prvem nizu je bilo mogoče nekaj treme, nismo bili sproščeni. Ko nam je igra stekla, smo zopet premagali Poljake kot že dvakrat prej v polfinalih evropskih prvenstev in se zasluženo veselili zmage. Z igro smo zadovoljni v vseh elementih, mogoče je bilo nekaj preveč napak na servisu, a proti takšnim nasprotnikom je treba pritiskati z začetnim udarcem.«

Alberto Giuliani, selektor Slovenije: »Zelo sem ponosen na svoje igralce, zmagati v takšnem vzdušju, ko skoraj cela dvorana podpira Poljake, ni lahko. Igrali smo zelo dobro in si zaslužili to zmago. Tudi Poljski so igrali zelo dobro, a smo zasluženo zmagali. Del naših sanj se je uresničil, a čaka nas še ena tekma.«

Slovenski odbojkarji so se z izjemno predstavo še drugič zapored uvrstili v veliki finale evropskega prvenstva. V njem se bodo pomerili z zmagovalci obračuna med Italijo in Srbijo. Finale bo jutri ob 20.30 uri.

To je sporočila Ana Oblak iz OZS. (konec)