30.03.2022 ob 23:38
Deli članek
Kamničani povedli z 1:0 v polfinalu končnice DP

Calcit Volley

Maribor (MOREL)-  Merkur Maribor - Calcit Volley  2:3 (14, -17, 20, -16, -11), Dvorana Lukna, gledalcev 250, sodnika: Pevc, Tomec.

Merkur Maribor: Cafuta 8, Herman (L), S. Adžović 1, Kovačević 2, Pavlović 2, Bračko 11, Košenina (L), Donik, A. Adžović, Planinšič 3, Kržič 1, Ikhbayri 13, Kovačič, Gergye 23. Trener: Sebastijan Škorc.

Calcit Volley: Kos, Hribar (L), Bregar 1, Purić 4, Kosmina, Gasparini 16, Klobučar 16, Siirilä 7, Brulec 1, Beravs, Plot (L), Mujanović 4, Pavlović 16. Trener: Matija Pleško.

V začetku marca so odbojkarji Calcit Volleyja po treh zaporednih porazih v letošnji sezoni, še boleč poraz je bil v polfinalu zaključnega turnirja pokala Slovenije, le premagali Mariborčane, vendar ta zmaga na prvenstveni lestvici ni ničesar spremenila. Aktualni državni prvaki so redni del prvenstva končali na drugem mestu, Kamničani na tretjem, v četrtfinalu končnice pa sta bili obe ekipi uspešni po dveh tekmah.

Mariborčani so prvi polfinalni obračun končnice državnega prvenstva začeli na najboljši možni način, na drugi strani kamniškim odbojkarjem ni prav veliko uspevalo. Po dveh lastnih napakah so zaostajali že za štiri točke (2:6), po kar treh zaporednih uspešnih napadih Rolanda Gergyea že za sedem (9:2). Visoke prednosti domači odbojkarji niso več izpustili iz rok, prevladovali so v vseh elementih igre, zadnjo točko za Mariborčane pa je dosegel Miha Cafuta.

V drugem nizu so Kamničani le vzpostavili ravnotežje na igrišču. Ob nekaj boljšem servisu in sprejemu so po napaki domače ekipe prvič na tekmi prišli do dveh točk prednosti (11:9). Za svoj prvi polminutni odmor se je odločil domači trener Sebastijan Škorc. Danilo Pavlović je po vrnitvi na igrišče za Kamničane dosegel še eno točko, z blokom Dika Purića pa so Kamničani pobegnili za štiri točke (16:12). Korak bližje izenačenju v nizih so bili gostje po novi napaki Mariborčanov in vodstvu z 20:15. Čeprav je Škorc vzel še svoj drugi polminutni odmor, je Jan Klobučar izvajal še tri začetne udarce. Prednost osmih točk je Kamničanom zadoščala za mirno končnico, na 1:1 v nizih je izenačil Purić.

Mladi Rok Bračko je bil na začetku tretjega niza s svojimi servisi najbolj zaslužen, da so Mariborčani povedli s 3:0, po točki Uroša Pavlovića na mreži že s 5:1. Toda na servis Jana Klobučarja so se jim Kamničani hitro približali na točko zaostanka (4:5), z asom Mitje Gasparinija pa so izid na sedmi točki izenačili. Do prvega vodstva v tretjem nizu so gostje prišli po lastni napaki domačih odbojkarjev (13:12), vendar je bilo njihovo veselje kratkotrajno, kajti Mariborčani so s štirimi zaporednimi točkami, na servisu je bil Sani Adžović, povedli s 16:13. Z dvema zaporednima točkama je kamniško ekipo v igro vrnil Nik Mujanović (17:18), na 19:19 pa je izenačil Danilo Pavlović. Toda končnica niza je, ob slabem sprejemu gostov, pripadla mariborskim odbojkarjem, ki so na servis Adija Adžovića prišli do štirih zaključnih žog. Po napaki gostov so izkoristili drugo.

Če je začetek tretjega niza pripadel domači ekipi, je začetek četrtega gostujoči, ki je povedla s 5:1. Kamničani so vodili tudi z 9:3 in 10:4, vendar je Ahmed Ikhbayri njihovo prednost hitro prepolovil (7:10). Toda po bloku Tommija Siirilä so gostje spet vodili s šestimi točkami prednosti (16:10). Mariborčani so se jim sicer še enkrat približali na tri točke zaostanka (14:17), vendar so gostje po polminutnem odmoru Matije Pleška domačinom prepustili le še dve točki. Zadnjo je za Calcit Volley dosegel Jan Klobučar. 

O zmagovalcu prvega polfinalnega obračuna je odločal peti niz. Kamničani so jih v začetku tega leta v srednjeevropski ligi odigrali kar nekaj, vse so rešili v svojo korist, prav tako najpomembnejšega, v prvi polfinalni tekmi končnice državnega prvenstva. Ob menjavi strani so Mariborčani še vodili z 8:6, toda na osmi točki je sledilo izenačenje, z asom Purića, blokoma Siirilä in Klobučarja pa so Kamničani povedli z 12:9. Z novim blokom Siirilä, že njegovim petim na tekmi, od trinajstih kamniških, je bilo 14:10 za Calcit Volley, njihovo zmago pa je potrdil Klobučar.

Izjava po tekmi: Matija Pleško, trener Calcit Volley: »Vso letošnjo sezono ponavljam, da moramo biti trmasti do zadnje točke na tekmi. Dejstvo je, da smo imeli med tekmo težave, vendar so fantje čvrsto in z visoko moralo stali na igrišču ter verjeli vase, kar se jim je na koncu poplačalo z zmago. V končnici ne šteje umetniški vtis, ni pomembno, ali je bilo 3:0, 3:1 ali 3:2, šteje samo zmaga. Vesel sem, da smo jo dobili po hudem boju. Mariborčani so vso tekmo vršili pritisk s servisom, kar jim je deloma tudi uspelo. Na koncu smo imeli navkljub njihovemu servisu, še kar normalen sprejem, zato pa naš servis ni bil prav blesteč. Smo pa zato ta manko popravili s pametno igro v napadu, trma pa se nam je poplačala v številu blokov, ki smo jih delali tudi v končnici tie-breaka. In to je tisto, kar nas je pripeljalo do zmage. Seveda pa je to še daleč od uvrstitve v finale, saj bomo morali zmagati na še eni tekmi.« To je sporočil Miha Štamcar. (konec)