23.05.2022 ob 00:57
Deli članek

Ljubljana (MOREL)- Odbojkarice VakifBanka iz Carigrada so zmagovalke superfinala elitne lige prvakinj, ki ga je gostila Ljubljana. Turške prvakinje so pred skoraj 10.000 gledalci s 3:1 (22, 21, -23, 21) premagale A. Carraro Imoco Conegliano in mu tako odvzele evropsko krono.

A. Carraro Imoco Conegliano: Caravelo, Plummer 8, Courtney, De Kruijf 4, Folie 12, Omoruyi, De Gennaro, Vuchkova, Frosini, Gennari, Wolosz 1, Sylla 11, Egonu 39, Munarini. Trener: Daniele Santarelli.

Vakifbank Istanbul: Gulubay, Ozbay 2, Senoglu, Aykac, Akman, Ogbogu 5, Gurkaynak, Braga Giumares 23, Haak 19, Boz, Bartch-Hackley 4, Acar, Cebecioglu, Gunes 10. Trener: Giovanni Guidetti.

Superfinale elitne lige prvakinj, ki smo ga po Berlinu in Veroni lahko prvič spremljali v Ljubljani, so za odtenek bolje začele odbojkarice turškega VakifBanka, ki so povedle s 4:2, a je ena najboljših igralk sveta zadnjih let Paola Egonu hitro poskrbela za preobrat in 7:5. Na drugi strani je vračala Isabelle Haak, odbojkarice obeh ekip, ki sta se v finalu CEV Champions League merile že tretjič, pa so navdušile z atraktivnimi potezami, ki so privedle do izenačenja na 15:15. V nadaljevanju Conegliano ni izkoristil priložnosti, da bi v končnico vstopil z vsaj dvema točkama naskoka, saj so varovanke Danieleja Santarellija, na čelu s Plummerjevo, preveč grešile, po napadu Gabi in novi napaki Italijank pa je VakifBank spet prešel v ospredje, tokrat pri 22:21. Niz je s še enim neubranljivim napadom za 25:22 zaključila Gabi.

Carigrajčanke je zmaga v uvodnem nizu spodbudila k še boljši predstavi. S servisi so povzročale težave sprejemalkam Conegliana, ki obenem niso mogle prebiti bloka in obrambe tekmic. Na servis Cansu Ozbay je VakifBanku uspel niz točk za 10:6, Gabi in Zehra Gunes pa sta dodali še točki za vodstvo s 13:7. Po odmoru na zahtevo Santarellija so Italijanke le strnile vrste in na krilih Egonujeve, ki je močno servirala in napadala, razliko stopile le na točko (13:14). Ko je že kazalo na preobrat, je Haakova prispevala še dve pomembni točki za 20:17. Na drugi strani je Egonujeva grešila v napadu, pri 24:19 pa so imele Carigrajčanke že prvo zaključno žogo. Egonujevi sta uspela napad in as, po zgrešenem servisu pa je VakifBank slavil s 25:21.

Odbojkarice Conegliana so po še drugem izgubljenem nizu le strnile vrste in bolje začele tretji niz, povedle s 6:4 in 7:5. A VakifBanku je zopet uspelo preiti v ospredje. Ob mreži je bila odlična Guneseva, zatem je nerazpoloženo Plummerjevo z blokom zaustavila Chiaka Ogbogu, Haakova pa je prispevala napad in še as za vodstvo z 12:10. Svoje je dodala še Gabi in ekipa iz turške prestolnice je ritem narekovala tudi v drugem delu niza (18:16). Robin De Kruijf in Egonujeva sta bili zaslužni za izenačenji na 19:19 in 20:20, Sylla pa je Conegliano popeljala v vodstvo. V razburljivi končnici so se zmage s 25:23 veselile lanskoletne zmagovalke in izsilile četrti niz.

Predvsem po zaslugi napada in dveh asov Egonujeve so ga začele s 6:2, pri 8:3 pa je bil Guidetti primoran poseči po prekinitvi. Slednja je povsem zaustavila igralke Conegliana, ki so si privoščile niz napak, VakifBank se je približal na 8:9, prek De Kruijfove izenačil na 11. točki, nato pa po asu Haakove povedel s 15:14. Haakova z napadom in Guneseva z blokom sta svojo ekipo pripeljali do dveh točk naskoka, na 19:17, po odmoru na zahtevo Santarellija pa je pomembno točko dosegla že Gabi. Zaporedna uspešna napada Guneseve in Gabi sta najboljšo turško ekipo v njenem osmem finalu lige prvakinj pri 23:18 že pripeljali na prag zmage. Končnih 25:21 je VakifBanku prineslo še peto evropsko krono. To je sporočila Ana Oblak iz OZS. (konec)