23.05.2022 ob 01:04
Deli članek

Ljubljana (MOREL)- Odbojkarji poljske Grupe Azoty Kedzierzyn-Kozle so ubranili prestižno zmago v evropski ligi prvakov. V velikem finalu v Ljubljani so s 3:0 (22, 20, 30) odpravili italijanski Trentino Itas in se veselili svoje druge lovorike.

Trentino Itas: Kaziyski 16, D'Heer, Michieletto 13, Sbertoli 1, Cavuto, Pinali, Albergati, Lavia 6, Zenger, Podraščanin 5, Lisinac 9, Sperotto, De Angelis. Trener: Angelo Lorenzetti.

Grupa Azoty Kedzierzyn-Kozle: Kaczmarek 13, Kosian, Rejno 3, Janusz, Staszewski, Kluth, Sliwka 7, Semeniuk 27, Smith 10, Kalembka, Kozlowski, Zaunski, Shoji, Banach. Trener: Gheorghe Cretu.

Začetek ponovitve superfinala iz sezone 2020/21, ki ga je gostila Verona in v katerem je s 3:1 slavila Grupa Azoty Kedzierzyn-Kozle, je pripadel poljski ekipi, ki si je pri 6:3 hitro priigrala tri točke naskoka. Trentino Itas, ki je v Ljubljani lovil svojo četrto lovoriko, prvo po sezoni 2010/11, se je sicer takoj zatem približal, a so varovanci Gheorgheja Cretuja zatem ustavili prvega zvezdnika italijanskega moštva Alessandra Michieletta ter po asu Lukasza Kaczmareka spet ušli na 11:8. Razliko so ohranjali tudi v nadaljevanju, nato pa je bil ob mreži odličen Matey Kaziyski, ki je z enim od napadov izid poravnal na 16:16. Na drugi strani sta vračala Kamil Semeniuk in David Smith, do vstopa v končnico pa sta ekipi izmenično dosegali točke. Odbojkarji Trentina so najprej grešili (20:23), nato pa prek Michieletta prišli le na točko zaostanka, na 22:23, a so z blokom Aleksandra Sliwke s 25:22 slavili poljski predstavniki.

V drugem nizu je bila slika obrnjena, bolje so začeli odbojkarji Trentina Itasa, na čelu s Kaziyskim, ki je nanizal že svojo deseto točko. A potem, ko so že vodili s 6:4 in 8:6, je prvo izenačenje sledilo na 11. točki, zanj je poskrbel Markus Kosian. Kaczmarek je poljsko ekipo prvič popeljal v vodstvo pri 13:12, po še eni točki pa se je Angelo Lorenzetii odločil za odmor. Na servis Smitha je nov protinapad izkoristil Kosian, pri zaostanku s 14:17 je Lorenzetti poizkusil s še eno prekinitvijo, a so odbojkarji Grupe Azoty razliko kljub temu povečali. Poljski podajalec Marcin Janusz je svojim napadalcem delil natančne žoge, ti pa so prebijali blok italijanske ekipe in si pri 24:19 zagotovili prvo zaključno žogo, drugo je izkoristil Kaczmarek.

Uvod v tretji niz je zopet pripadel Trentinu, ki si je zagotovil dve točki prednosti, vendar pa so razpoloženi tekmeci slednjo hitro izničili in poravnali na 6:6. Marko Podraščanin je svoji ekipi spet pomagal do vodstva. Najprej je uspešno napadel, zatem vknjižil še as za 11:9. A Cretujevi varovanci se tudi tokrat niso predali. Dobro se servirali, Semeniuk in Kaczmarek sta zaključevala napade, po napaki Michieletta pa je Grupa Azoty že povedla s 16:15. Po odmoru na zahtevo italijanske klopi sta Michieletta z blokoma za 18:16 in 19:17 zaustavila Smith in Kaczmarek. Spremljali smo še en preobrat, prva zaključna žoga je pri 24:23 pripadla Trentinu, drugo je pri 25:24 imela poljska ekipa. Ta je po razburljivem zaključku in še eni točki izjemnega Semeniuka slavila z 32:30.

Grupa Azoty Kedzierzyn-Kozle se je tako veselila svoje druge zmage v najmočnejšem klubskem tekmovanju pod okriljem Evropske odbojkarske konfederacije in ostaja edino poljsko moštvo s to prestižno lovoriko. To je sporočila Ana Oblak iz OZS. (konec)