17.01.2022 ob 18:47
Deli članek
Selektor ženske reprezentance je Marco Bonitta

Marco Bonitta

Ljubljana (MOREL)- Slovensko žensko odbojkarsko reprezentanco bo vodil Italijan Marco Bonitta. Priznani strateg, ki je z italijansko izbrano vrsto osvajal odličja na največjih tekmovanjih, Italijanke in Poljakinje pa popeljal tudi na olimpijske igre, je z Odbojkarsko zvezo Slovenije podpisal dveletno pogodbo.

Bonitta je profesionalno trenersko pot začel leta 1996, ko je vodil italijanskega prvoligaša Olimpio iz Ravenne, že leto kasneje pa je sedel na klop slovitega Foppapedrettija iz Bergama, s katerim je v treh sezonah dvakrat osvojil italijansko prvenstvo, enkrat italijanski pokal in trikrat superpokal, dvakrat pa tudi elitno ligo prvakinj.

Bonitta je nato šest sezon vodil italijansko žensko reprezentanco ter na evropskih prvenstvih v Bolgariji 2001 in na Hrvaškem 2005 osvojil srebrni kolajni, na svetovnem prvenstvu 2002 v Nemčiji pa so se Italijanke veselile zlata. Zatem je postal še selektor ženske izbrane vrste Poljske. Ta je bila na evropskem prvenstvu 2007 četrta, olimpijske igre v Pekingu pa so Poljakinje zaključile na 9. mestu.

Po povratku v Italijo je začel delovati v moški klubski odbojki, hkrati pa v mladi reprezentanci Italije, s katero je osvojil zlato na evropskem in bron na svetovnem prvenstvu, nato pa si ga je italijanska zveza leta 2014 znova zaželela na čelu ženske članske vrste. Pod njegovim vodstvom so italijanske odbojkarice nastopile na svetovnem prvenstvu in bile četrte, v svetovni ligi so dvakrat osvojile srebro in enkrat bron, na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru pa so bile devete.

Potem, ko je danes 58-letni strokovnjak leta 2016 prenehal z vodenjem italijanske ženske reprezentance, se je spet posvetil moški odbojki. Dve sezoni je sedel na klopi italijanskega prvoligaša Consar Ravenne, pred letošnjo sezono pa se je odločil, da se z AZS Olsztynom preizkusi še v poljskem prvenstvu.

Bonitta se zdaj veseli novega izziva, vodenja slovenske ženske reprezentance: »Zame je delo z reprezentanco Slovenije velika motivacija. To je eden od dveh razlogov, da sem se odločil sprejeti ponudbo. Drugi je ta, da sem, ko mi je predsednik Ropret predlagal sodelovanje, takoj začutil pozitiven odnos. V njegovih besedah sem zaznal strast, hkrati pa tudi jasno ambicijo, da bi se slovenska ženska reprezentanca čim bolj približala uspehom moške. Sem tudi zelo ponosen, da se je slovenska zveza spomnila name in me povabila, da stopimo na skupno pot. Lahko bo dolga, lahko bo kratka, a sem takoj vedel, da bi bil rad del tega projekta.«

Slovenska ženska izbrana vrsta je doslej dvakrat nastopila na evropskih prvenstvih, bila v evropski ligi dvakrat povsem blizu uvrstitvi v zlato ligo, a zdaj je čas za korak naprej. Tega se zaveda tudi novi selektor, ki bo naša dekleta vodil v srebrni evropski ligi in kvalifikacijah za EuroVolley 2023: »Za nas sta pomembni obe tekmovanji, a bodo imele avgustovske kvalifikacije za evropsko prvenstvo vseeno večjo težo. Srebrna evropska liga bo pomembna predvsem zato, da se bo pokazalo, na čem moramo delati bolje in več, da lahko avgusta izpolnimo pomemben cilj in se uvrstimo na evropsko prvenstvo. Slednje prinaša dvojni izziv - tekmovati proti najboljšim evropskim reprezentancam in ob tem skušati premagati katero od najboljših ekip. Slovenija ima po mojem mnenju za seboj precej uspešno evropsko prvenstvo 2019, a lahko dosežemo še več. V to sem prepričan.«

Priznani italijanski strateg je razkril tudi del filozofije svojega načina dela: »Odbojka se je v letih, odkar sem trener, precej spremenila. Ne le odbojka, tudi vse okrog nje. A nekaj, kar je izjemno pomembno, je ostalo enako - medsebojno zaupanje in iskrenost. Da delamo tisto, kar smo rekli, da bomo delali. Da ko se skupaj odločimo, da bomo nekaj naredili, vsi skupaj to tudi naredimo. To je vselej prvi korak v moji trenerski filozofiji. Ekipa mora zaupati vase in verjeti v to, da vanjo zaupam in verjamem tudi sam. Slovenska reprezentanca je kombinacija igralk z izkušnjami, torej igralk, ki so že izkusile visoko reprezentančno raven ter skupino mladih in perspektivnih odbojkaric. To je dobra kombinacija in veselim se že, da bom delal z njimi. Prepričan sem, da bomo delali dobro in vsi skupaj pri tem tudi uživali.«

Bonitta, ki bo s pripravami začel v drugi polovici aprila, je z Odbojkarsko zvezo Slovenije podpisal dveletno pogodbo. To je sporočila Ana Oblak iz OZS.(konec)