21.06.2022 ob 19:19
Deli članek

Quezon City (MOREL)- Slovenski odbojkarji so morali na prvi tekmi drugega turnirja elitne Lige narodov, ki ga gosti Quezon City, priznati premoč Nizozemski. Tekmeci so bili boljši s 3:0 (17, 21, 24). Naslednji obračun našo izbrano vrsto čaka v četrtek proti Argentini.

Slovenija: Pajenk 6, Kozamernik 6, Košenina, Bošnjak, Vinčić, Štalekar, Koncilja 8, Klobučar, Kovačič, Štern Ž. 11, Ropret 2, Urnaut, Možič 12. Selektor: Mark Lebedew.

Nizozemska: Keemink 1, Ter Horst 12, van der Ent 3, Joma, Plak 1, Ottevanger, van Tilburg, Tuinstra 13, Abdel-Aziz 18, van Solkema, Parkinson, Andringa, Wiltenburg 4. Selektor: Roberto Piazza.

Slovenska reprezentanca je drugi turnir elitne Lige narodov, ki ga bomo v Quezon Cityju spremljali do 26. junija, začela z obračunom proti Nizozemski. Izbrani vrsti so se pridružili Tine Urnaut, Dejan Vinčić in Sašo Štalekar, ki na prvem turnirju v Brasilii niso igrali, slovenski selektor Mark Lebedew pa zaradi pozitivnih testov na Covid-19 po prihodu na Filipine ni mogel računati na Tončka Šterna in Janija Kovačiča.

Avstralski strateg na slovenski klopi je srečanje z Nizozemci tako začel s podajalcem Gregorjem Ropretom, srednjima blokerjema Alenom Pajenkom in Janom Kozamernikom, sprejemalcema Rokom Možičem in Žigo Šternom, vlogo korektorja je prevzel Danijel Koncilja, kot prosti igralec je priložnost dobil Alan Košenina.

Na začetku so imeli za odtenek več pobude nizozemski odbojkarji, ki so povedli s 4:2 in s 6:3, Koncilja z napadom, Pajenk z asom in Kozamernik z blokom pa so poravnali na 6:6. Po dveh zaporednih napakah naših so tekmeci prišli do vodstva z 10:7 ter na tehnični odmor odšli pri 12:10. Po novih dveh točkah na servis Abdel-Aziza se je Lebedew odločil za prekinitev, a je sledil še en as nizozemskega korektorja za 15:11. Nalet je za kratko z blokom ustavil Pajenk, vendar so nasprotniki v končnico vstopili s kar šestimi točkami naskoka (20:14). Kljub točkama Možiča in Koncilje z napadi so Nizozemci prišli do prepričljive zmage s 25:17.

V drugem nizu so Slovenci dvignili raven sprejema, posledično so bolje igrali tudi v napadu ter po točki Šterna povedli s 7:6. Tako naši kot nizozemski odbojkarji so veliko grešili na servisu, nato pa je bil izza servisne črte uspešen Pajenk, ki je Šternu omogočil protinapad za prvo vodstvo Slovenije za dve točki, z 11:9. Ter Horst je vrnil z enako mero in dosegel dva asa za preobrat in dodal še napad za nizozemsko serijo 4:0 in 14:12. Štern in Kozamernik sta bila nato trikrat uspešna v napadih, nizozemska klop je pri zaostanku s 13:15 posegla po odmoru. Po zaslugi Možiča in Kozamernika so naši ostali v ospredju (19:16), a je bil Lebedew po bloku našim in še eni napaki primoran vzeti odmor. Sledil je še en blok van Wiltenburga za 19:19. Možič je zagotovil pomembno točko za 20:19, a sta zaporedni napaki Slovenije Nizozemce pripeljali v vodstvo z 22:20. Tuinstra je dodal še točko z asom in se s soigralci veselili zmage s 25:21.

V tretjem nizu smo prav tako spremljali izenačen začetek, reprezentanci sta izmenično dosegali točke in bili na 5:5 še poravnani. Protinapad in blok Tuinstre sta Nizozemce pripeljala do vodstva s 7:5. Korak s tekmeci je z uspešnima napadoma držal Koncilja, Možič je Slovenijo približal na 9:10, Štern na 13:14, Kozamernik pa je z blokom poskrbel za izenačenje na 14. točki. Po še enem vodstvu Nizozemske, tokrat s 16:15, je preobrat tokrat uspel slovenski vrsti. Koncilja je prebil nizozemski blok za 18:17, nato pa naši niso izkoristili protinapadov, Abdel-Aziz pa je to kaznoval še z asom za 20:19. Koncilja je še enkrat uspešno napadel za 21:20, Možič je prispeval as za 22:20. Nezustavljivi Abdel-Aziz je vknjižil še dva protinapada za nizozemsko vodstvo s 23:22, Tuinstra je varal za 24:23. Prvo zaključno žogo je še izničil Koncilja, po napaki naših pa so tekmeci slavili s 26:24.

Drugo tekmo turnirja na Filipinih bodo slovenski odbojkarji igrali v četrtek, ko se bodo ob 13. uri pomerili z Argentino. To je sporočila Ana Oblak iz OZS. (konec)