17.06.2021 ob 22:12
Deli članek

Rimini (MOREL)- Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je na dvanajsti tekmi elitne Lige narodov vknjižila še deveto zmago. Naša izbrana vrsta je bila s 3:1 (14, 20, 19, 30) boljša od Irana. V Riminiju zdaj sledijo trije prosti dnevi, 21. junija pa se bodo Slovenci pomerili z ZDA.  

Slovenija: Štern T. 11, Pajenk 9, Kozamernik 7, Šket, Gasparini 2, Vinčić, Klobučar, Kovačič, Štern Ž., Videčnik, Ropret 2, Urnaut 17, Čebulj 21, Možič. Selektor: Alberto Giuliani.

Iran: Milad 12, Abedini, Marouf 1, Seyed 10, Hazratpour, Gholami 9, Kazemi 16, Sharifi, Mojarad, Salehi M. 17, Salehi A., Esfandiar, Saadat 2, Karimi. Selektor: Vladimir Alekno.

Dvanajsti obračun v elitni Ligi narodov, na katerem so slovenski odbojkarji lovili deveto zmago, je selektor Alberto Giuliani začel z Gregorjem Ropretom, Tončkom Šternom, Alenom Pajenkom, Janom Kozamernikom, Klemnom Čebuljem, Tinetom Urnautom in Janijem Kovačičem. Iranci so na začetku tekme dobro blokirali slovenske napade in povedli s 4:0. Po prekinitvi na zahtevo Giulianija je Slovenija le osvojila svojo prvo točko, a so se težave s sprejemom nadaljevale. Pri izidu 10:4 v korist Irana sta na igrišče stopila Dejan Vinčić in Mitja Gasparini, ki sta zamenjala Ropreta in Šterna. Gasparini je bil kmalu po vstopu uspešen v napadu, a se je zaostanek še povečal, kapetan Urnaut je odšel odšel na klop, na sprejemu pa je zaigral Rok Možič. Iranska prednost je narasla že na 13 točk, na igrišče pa se je vrnil Urnaut. Ob zaključku niza so Slovenci zaigrali bolje in na servis Šterna uspeli ubraniti tri zaključne žoge, Iran pa je slavil s 25:14.

Drugi niz je naša izbrana vrsta začela bolje, dvignila raven igre na sprejemu in povedla s 3:1, blok Kozamernika je prednost povečal na tri točke, uspešen napad Čebulja in napaka nasprotnikov pa sta Slovence popeljala na odmor s prednostjo petih točk. V nadaljevanju se je Iran uspel približati na točko zaostanka (12:11), a so po požrtvovalni igri Kovačiča in uspešnih napadih Urnauta ter Čebulja Slovenci zopet povedli za štiri. Štern je z dvema asoma Sloveniji priboril prvo zaključno žogo, drugo je z napadom izkoristil Čebulj (25:20).

V izenačenem začetku tretjega niza sta ekipi izmenjaje osvajali točke. Štern z napadom in Urnaut s solo blokom sta poskrbela za vodstvo Slovenije s 5:4, blok Pajenka in zatem še Čebulja pa sta našim odbojkarjem zagotovila štiri točke naskoka. Kljub nekaj zgrešenim začetnim udarcem Slovenije je Ropret dobro našel Šterna za 13:10, še naprej pa je dobro deloval slovenski blok. Urnaut je z dvema napadoma za 18:13 iranskega selektorja Vladimirja Alekna prisilil k odmoru. Tudi v zaključku so Slovenci odigrali zbrano, v napadu je bil nezaustavljiv Pajenk, Urnaut je priboril prvo zaključno žogo, Štern pa je izkoristil drugo ter niz zaključil na 25:19.

Borbeni Iranci se niso predali in so v četrtem nizu povedli z 9:7. V nadaljevanju je Pajenk z napadom po sredini znižal zaostanek na točko, a je Iran zopet pobegnil. Seyed je v bloku ujel Čebulja, Giuliani pa je pri rezultatu 13:10 v korist nasprotnikov poklical fante na posvet. S točko Urnauta so Slovenci izenačili na 14. točki, vseeno pa v nadaljevanju vseskozi lovili priključek. Napad Šterna in napaka Maroufa sta izid zopet poravnala na 20. točki. Slovenija je v končnici prvič povedla po napadu Urnauta za 23:22, prvo zaključno žogo pa so si priigrali Iranci. Po izjemnem reševanju Ropreta in Kovačiča je prvo Sloveniji zagotovil Urnaut, a so jih Iranci uspeli ubraniti kar štiri. Peto je z asom izkoristil Ropret.

Pred slovenskimi odbojkarji so zdaj trije dnevi premora, nato pa se bo 21. junija začel še zadnji sklop tekem rednega dela Lige narodov, v okviru katerega se bodo srečali z ZDA, Japonsko in Bolgarijo. To je sporočila Ana Oblak iz OZS. (konec)