01.06.2022 ob 21:34
Deli članek

Sofija (MOREL)- Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v Sofiji prišla še do druge zmage nad Bolgarijo. Na zadnji pripravljalni tekmi pred začetkom Lige narodov so bili varovanci Marka Lebedewa od gostiteljev boljši z 0:3 (-21, -19, -22).

Bolgarija: Karjagin, Čavdarov, Kolev, Atanasov, Gotsev, Stankov, Dimitrov, Seganov, Grozdanov, Dimitrov D., Asparuhov, Parapunov, Ivanov V., Ivanov S., Ragin, Kartev, Nikolov, Ivanov M. Selektor: Nikolaj Jeliazkov.

Slovenija: Štern T., Pajenk, Kozamernik, Gasparini, Košenina, Štalekar, Koncilja, Klobučar, Kovačič, Štern Ž., Ropret, Možič, Pernuš, Okroglič. Selektor Mark Lebedew.

Slovenski odbojkarji so drugi pripravljalni obračun proti Bolgariji začeli z enako zasedbo kot včerajšnjega, s podajalcem Gregorjem Ropretom, korektorjem Tončkom Šternom, sprejemalcema Rokom Možičem in Žigo Šternom, srednjima blokerjema Alenom Pajenkom in Janom Kozamernikom ter prostim igralcem Janijem Kovačičem. Uvod v prvi niz je pripadel našim, ki so povedli s 5:3, Parapunov z neubranljivimi servisi pa je bil zaslužen, da so domači pripravili preobrat za 9:6. Tonček Štern je najprej dobro nappadel, zatem dosegel še dva asa za 11:12. Naši odbojkarji so v sredini niza narekovali ritem. Bolgari so do 17:17 še sledili, zatem pa niso mogli zaustaviti prodornih Tončka Šterna in Možiča, ki sta prispevala točki za 21:23 in 21:24, dober servis Ropreta pa je Možiču omogočil zaključek za 21:25.

Na servis Kozamernika so naši odbojkarji takoj pobegnili na 1:3, vendar pa so zatem slabše sprejemali, Bolgari so izkoristili protinapade in prešli v ospredje ter si priigrali vodstvo s 6:4. Pajenk z blokom in Žiga Štern s protinapadom sta poravnala na 7:7, nato pa sta reprezentanci izmenično dosegali točke. Pri 12:11 v korist gostiteljev se je Lebedew odločil za odmor. Žiga Štern in Kovačič sta dobro sprejemala ter Ropretu, ki ni imel težav z razpoloženimi soigralci, olajšala delo. Bolgari so sicer povedli s 15:13, a sta Pajenk in Možič z blokoma priredila preobrat (15:17). Kozamernik je naši vrsti z napadom zagotovil pomembno točko za 16:19. Bolgarski strateg Nikolaj Jeliazkov je poizkusil s prekinitvijo, a je razlika še naraščala. Žiga Štern je z blokom in varanjem poskrbel za mirno končnico (17:22), Kozamernik je ob mreži pri 18:24 priigral prvo zaključno žogo, niz je pri 19:25 zaključil Pajenk.

Lebedew je v tretjem nizu Možiča zamenjal z Janom Klobučarjem, Pajenka z Danijelom Konciljo, Tončka Šterna pa z Mitjo Gasparinijem. Do 6. točke je bil izid še izenačen, Čardarov pa je s servisi poskrbel, da so domačini najprej ušli za tri točke, na 9:6, nato pa povedli tudi že s 15:11. Na slovenski strani se je s servisi izkazal Klobučar, ki je ob Kovačiču tudi dobro igral v obrambi, dva zaporedna protinapada je zaključil Žiga Štern, rezultat je bil na 17. točki spet poravnan. Omenjena trojica v naši zasedbi je poskrbela še za dve točki in vodstvo s 17:19. Tudi v končnico so naši vstopili z dvema točkama naskoka. Žiga Štern je vpisal novo točko, sledila je še napaka domačih za 20:23, zgrešen servis Nikolova pa je že pomenil zaključno žogo. Gasparini je prebil bolgarski blok za 25:22 in Sloveniji prinesel še drugo zmago nad Bolgarijo.

Slovenska reprezentanca se zdaj vrača v Ljubljano, kjer bo v petek znova trenirala, že v soboto pa naši odbojkarji potujejo v Brazilijo, kjer jih čaka prvi letošnji turnir elitne Lige narodov. To je sporočila Ana Oblak iz OZS. (konec)