12.06.2022 ob 07:13
Deli članek

Brasilia (MOREL)- Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v elitni Ligi narodov prišla do nove zmage. Naša izbrana vrsta je v Brasilii prepričljivo, s 3:1 (15, 20, -18, 25) odpravila Kitajsko. Drugi turnir VNL bo med 21. in 26. junijem v Quezon Cityju na Filipinih.

Slovenija: Štern T. 4, Pajenk 7, Planinšič, Kozamernik 3, Gasparini 13, Košenina, Bošnjak, Koncilja 10, Klobučar, Kovačič, Štern Ž. 8, Ropret 4, Videčnik 2, Možič 16. Selektor: Mark Lebedew.

Kitajska: Jang J., Čang, Ju Ju. 6, Ju Ja., Jang T., Li 9, Liu, Jiang, Peng 10, Vang, Juan, Čang G. 14, Miao, Čang J. 20. Selektor: Šeng Vu..

Zadnjo tekmo prvega turnirja elitne Lige narodov proti Kitajski so za Slovenijo začeli Gregor Ropret v vlogi podajalca, Mitja Gasparini kot korektor, Alen Pajenk in Danijel Koncilja kot srednja blokerja, Žiga Štern in Rok Možič kot sprejemalca ter Jani Kovačič na mestu prostega igralca.

Varovanci Marka Lebedewa so takoj prevzeli pobudo in prek Gasparinija in Pajenka povedli s 5:3, po izenačenju na 5. točki pa so Gasparini in Štern z napadoma po dobrih obrambah Kovačiča ter Ropret z dvema asoma našo vrsto pripeljali v vodstvo z 11:6. Po napaki svojih varovancev je moral kitajski strateg Šeng Wu poseči po prekinitvi, a je Koncilja dodal še točki z napadom in blokom za 14:6, Možič pa je napadel za 17:8. Sledila je daljša prekinitev, kitajska stran je namreč zahtevala video analizo, ki je na koncu točko za 21:12 prinesla Sloveniji. Štern in Koncilja sta bila z napadoma zaslužna za 23:12, Gasparini je poskrbel za zaključno žogo in prispeval še napad za zmago s 25:15.

Začetek drugega niza je bil izenačen do 4:4, nato je Pajenk z napadom hitro priigral vodstvo s 7:5, ki so ga naši ohranili do 9:7. Dve napaki Šterna v napadu sta tekmecem na kratko omogočili preobrat (10:9), a sta Koncilja in Gasparini Slovenijo na tehnični odmor že popeljala s točko naskoka. Nasprotniki so si privoščili dve zaporedni napaki za 15:12 v korist naše vrste, Možič pa je po novi natančni podaji Ropreta prebil kitajski blok za 17:14. Pajenk je v solo bloku ujel Lija, po še eni v nizu napak Kitajcev pa so naši v končnico vstopili s šestimi točkami naskoka (20:14). Lebedew je ponudil priložnost Urošu Planinšiču, Črtomirju Bošnjaku in Maticu Videčniku, ki je uspešno napadel za 22:17. Gasparini je z varanjem za 24:19 prinesel prvo zaključno žogo, drugo je izkoristil Koncilja.

Za prvo slovensko vodstvo v tretjem nizu je z blokom za 2:1 poskrbel Videčnik, ki je zamenjal Pajenka, namesto Ropreta pa je v igro vstopil Planinšič. Reprezentanci sta izmenično dosegali točke, Jingjin in Guanhua Čang pa sta zrežirala vodstvo Kitajske z 8:6 in 9:7, Štern in Gasparini sta Slovenijo pri 11:10 vrnila v ospredje, Možič pa je s protinapadom povečal razliko na dve točki, na 12:10. Nekaj nezbranosti slovenskih odbojkarjev je pripeljalo do tega, da je bil izid na 13. točki poravnan, Kitajci pa so tudi prešli v vodstvo s 17:15. Lebedew je reagiral z odmorom, pri 18:15 na igrišče vrnil Ropreta ter pri zaostanku s 16:21 Šterna zmenjal z Janom Klobučarjem. Kitajci so zatem še dvakrat ustavili naše napadalce ter niz osvojili s 25:20.

Kitajski odbojkarji so nadaljevali v enakem ritmu in narekovali potek igre, vendar jim do 6:6 ni uspelo povesti za več kot za točko. Ko so z blokoma ustavili Videčnika in Šterna pa so si priigrali dve točki naskoka, po novi napaki naših pa so ušli na 11:8. Gasparinija je zamenjal Tonček Štern. V napadu se je razigral Možič, ki je napadel za 11:12 in blokiral za 14:14. Ko v nadaljevanju naši napadalci niso izkoristili napadov, so Kitajci razliko spet povečali na dve, na 17:15. Kozamernik, ki je zamenjal Konciljo, je dvakrat dobro napadel, a sta sledila dva bloka tekmecev za 20:17. Vstopil je še Pajenk. Kitajci so povedli tudi že z 22:19, a so na servis Možiča in s točkama Žige in Tončka Šterna naši le prešli v ospredje, na 23:22. Yu je servis poslal izven igrišča za prvo zaključno žogo Slovenije, za drugo in tretjo je z napadoma poskrbel Tonček Štern, Kozamernik pa je blokiral za končnih 27:25.

Slovenski odbojkarji so nastop na uvodnem turnirju letošnje sezone elitne Lige narodov v Brasilii tako zaključili z zmagama nad Avstralijo in Kitajsko ter s porazoma proti ZDA in Braziliji. Naslednji turnir bodo igrali med 21. in 26. junijem, ko se bodo v Quezon Cityju na Filipinih pomerili z Nizozemsko, Argentino, Italijo in Japonsko.

Mitja Gasparini, reprezentant Slovenije: »Danes smo zelo dobro začeli. Predvsem v bloku in obrambi smo igrali zelo dobro in potem v protinapadih realizirali točke. Razlika se je poznala tako v prvem in drugem nizu. Potem smo v tretjem setu morda želeli preveč na hitro in na silo zaključiti tekmo in se nam je to maščevalo. V končnici četrtega niza smo spet strnili vrste, odigrali kakovostno in ga dobili. Na turnirju so mladi dobili priložnost in jo dobro izkoristili. Lepo jih je videti v reprezentanci.«

Alen Pajenk, reprezentant Slovenije: »Izkupiček sta dve zmagi in dva poraza. To sta bila poraza proti zares močnima reprezentancama. Proti Braziliji smo se dobro borili in dali vse od sebe, a na koncu vseeno izgubili. A počasi prihajamo v ritem naše prepoznavne igre. To se je danes proti koncu že pokazalo, ko smo uspeli s 3:1 premagati Kitajsko in dobiti vse tri točke.«

Žiga Štern, reprezentant Slovenije: »Videli smo, da se lahko kosamo z vsemi reprezentancami. Žal se nam je v tretjem nizu dogodil manjši padec, a smo na koncu vse skupaj uspeli pripeljati v našo korist. Imamo še kar nekaj stvari, ki jih moramo popraviti, priključili se nam bodo tudi najbolj izkušeni reprezentanti in verjamem, da bomo na prihodnjih turnirjih prikazali še boljše predstave.«

Mark Lebedew, selektor Slovenije: »Za nami je zelo dober teden v Brazilji. Dobili smo prve priložnosti za igro in tudi novi igralci so igrali svoje prve tekme. Ob tem je ekipa tudi precej spremenjena. Vesel sem dveh zmag in tudi dobre predstave proti Braziliji. Imamo dobro podlago, na kateri lahko gradimo za naslednji turnir na Filipinih. Zelo uživam pri delu s svojimi igralci, predvsem z mlajšimi. Res so tekmovalni, motivirani in želijo napredovati. Tu so Črt, Uroš, Jan pa seveda tudi Nik Mujanovič in Gregor Pernuš. Zdaj vem precej več o slovenskih igralcih in ko bo čez leto ali dve nastopil čas, ne bom okleval, da jih vselej pokličem v reprezentanco.

 

Vse o tekmi:

https://en.volleyballworld.com/volleyball/competitions/vnl-2022/schedule/13671/

Statistika:

https://en.volleyballworld.com/volleyball/competitions/vnl-2022/schedule/13666/#boxscore

Galerija:

https://en.volleyballworld.com/volleyball/competitions/vnl-2022/schedule/13671/#matchsummary

To je sporočila Ana Oblak iz OZS. (konec)