22.10.2021 ob 22:30
Deli članek

 

Kemer (MOREL)- Slovenska ženska reprezentanca v odbojki sede se na evropskem prvenstvu v Turčiji podaja v boj za bronasto odličje. V polfinalu naša dekleta niso bila kos Rusinjam, ki so bile boljše s 3:0 (7, 9, 10). Slovenska moška izbrana vrsta je svoj prvi nastop na evropskih prvenstvih po letu 2001 zaključila na 12. mestu. Slovenske odbojkarice, ki so skozi celotno evropsko prvenstvo v Kemerju navduševale s predstavami in kljub močno okrnjeni zasedbi nanizale kar pet zmag, se bodo jutri ob 9. uri z Nemkami pomerile za končno tretje mesto. Danes naša dekleta na polfinalni tekmi pričakovano niso bila kos favoriziranim Rusinjam, svetovnim prvakinjam in nosilkam paralimpijskega odličja, ki so bile prepričljivo boljše v vseh elementih igre in so zaslužno slavile po treh nizih, s 25:7, 25:9 in 25:10.

»Vedele smo, da so Rusinje zares dobre nasprotnice, da imajo zelo visoko ekipo in tudi dolgo klop s samimi vrhunskimi igralkami. Bile smo sproščene, borile smo se, a so tekmice s servisi tako pritiskale na naš sprejem, da nam je bilo zares težko. A nimamo si česa očitati. Z uvrstitvijo v polfinale smo dosegle zastavljeni cilj. Mislim, da jutri imamo možnosti za zmago. Pred nami je najpomembnejša tekma prvenstva in osebno verjamem, da se bo razpletla po naših željah,« je po polfinalni tekmi povedala slovenska kapetanka Lena Gabršček.

V našem taboru so se tako že osredotočili na obračun z Nemčijo in možnost, da se dekleta domov vrnejo z bronasto kolajno, prvo po letu 2015, ko so se Slovenke na domačem prvenstvu v Podčetrtku veselile brona. »Vedeli smo, da možnosti za zmago proti Rusinjam nimamo. Pokazale so svojo moč in celotno tekmo odigrale v polni zasedbi, z le eno menjavo. Že pred tekmo smo se dogovorili, da bomo vse skupaj izkoristili za dober trening pred jutrišnjim obračunom za tretjo mesto, na katerem pa se nadejamo drugačnega rezultata. Cilj je medalja. Z Nemčijo smo odigrali že veliko tekem, vse so bile zelo napete in tako pričakujemo tudi jutri,« je dodal selektor Simon Božič.   

V velikem finalu evropskega prvenstva za ženske se bosta srečali Rusija in Italija.

Slovenski odbojkarji so morali na današnji prvi tekmi, ki je odločala o 9. mestu in tudi o obstanku v A diviziji evropskih prvenstev, priznati premoč Latviji. Tekmeci so bilj boljši s 3:0 (21, 13, 18). V boju za končno 11. mesto so bili od naših fantov z 1:3 (20, -19, 14, 19) nato uspešnejši še Madžari. Naši odbojkarji so evropsko prvenstvo, na katerem so nastopili prvič po letu 2001 in nanizali tudi dve zmagi, tako zaključili na 12. mestu med 16 reprezentancami. »Vsekakor ne smemo biti razočarani, saj je 12. mesto za nas lep dosežek. Ciljali smo sicer nekoliko višje, med prvo deseterico, a se nam je poznalo, da je bila ekipa oslabljena. Žal bomo prihodnje prvenstvo igrali v B diviziji, a smo kljub vsemu dosegli svoje. Videli smo, kam v evropskem merilu po dvajsetih letih premora sodimo in katere so naše pomanjkljivosti. Z veliko volje in trdega dela bomo šli naprej in dosegali še boljše rezultate,« je bil z nastopom v Kemerju vseeno zadovoljen kapetan slovenske vrste Matjaž Majdič.

Njegove besede je potrdil tudi selektor Božič: »Menim, da je končni rezultat kar realen. Ob zares dobri igri bi prvenstvo morda lahko zaključili kakšno mesto višje. A na koncu se vselej pokaže, kam kdo po kakovosti sodi in tako je tudi tokrat. Konkurenca bo tudi prihodnjo sezono močna, nastopali bomo v B diviziji in mislim, da sodimo med tri ekipe, ki si lahko zagotovijo uvrstitev nazaj v A divizijo. Videli smo, kaj nam še manjka, prvič smo s tako ekipo igrali na velikem tekmovanju in smo se tudi veliko naučili. Vse to bomo lahko dobro izkoristili za prihodnost.«

Pri moških so si uvrstitev v polfinale in boj za najvišja mesta zagotovile Nemčija, Bosna in Hercegovina,  Ukrajina in Rusija. To je sporočila Ana Oblak iz OZS. (konec)