04.10.2021 ob 21:32
Deli članek

 

Ljubljana (MOREL)- Slovenska moška odbojkarska reprezentanca na evropski lestvici prvič doslej zaseda visoko 4. mesto. Naši odbojkarji so po osvojenem drugem mestu na minulem evropskem prvenstvu napredovali za tri mesta in zaostajajo le še za Poljsko, Srbijo in Italijo. Evropska odbojkarska konfederacija (CEV) je objavila najnovejšo lestvico, ki reprezentance razvršča glede na uvrstitev na zadnjih dveh evropskih prvenstvih 2019 in 2021, glede na uvrstitev na svetovnem prvenstvu 2018 in glede na dosežke v zlati oz. srebrni evropski ligi.

Prvo mesto si z 242 točkami delita Srbija in Poljska, slednja je s tretjim mestom na septembrskem EuroVolleyju napredovala za tri mesta, Italijani (236 točk) pa so z osvojitvijo naslova evropskih prvakov pridobili eno mesto in so zdaj tretji. Slovenska reprezentanca si je še z drugim zaporednim srebrnim odličjem na evropskih prvenstvih zagotovila velik skok v razvrstitvi. Naši odbojkarji so skupno zbrali že 230 točk, pridobili tri mesta na lestvici in se prvič doslej povzpeli na visoko četrto mesto. Med prvo deseterico so še Rusija, Francija, Nizozemska, Turčija, Ukrajina in Belgija.

Slovenske odbojkarice so v letošnji sezoni nastopile v srebrni evropski ligi in osvojile tretje mesto, ker se jim skozi kvalifikacije ni uspelo uvrstiti na evropsko prvenstvo, pa so izgubile tudi pet mest na evropski lestvici, na kateri zdaj s 134 točkami zasedajo 23. mesto. Na prvem mestu so Srbkinje z 248 točkami, Italijanke so druge z 244 točkami, Turkinje pa tretje z 236 točkami. Med desetimi najboljšimi evropskimi reprezentancami so še Bolgarija, Nizozemska, Rusija, Nemčija, Poljska, Hrvaška in Belgija.

Na svetovni lestvici so Slovenci na visokem osmem mestu in imajo enako število točk kot ZDA na sedmem mestu. Vodi Brazilija pred Poljsko in Rusijo, sledijo Francija, Italija in Argentina, prvo deseterico pa zaključujeta Srbija in Iran.

Pri ženskah vrh lestvice FIVB zasedajo Američanke pred Brazilkami in Kitajkami, četrte so Turkinje, pete pa Srbkinje. Med najboljšimi desetimi reprezentancami so še Italija, Dominikanska republika, Rusija, Japonska in Nizozemska. Slovenke zasedajo 30. mesto.  To je sporočila Ana Oblak iz OZS. (konec)