18.10.2021 ob 23:04
Deli članek

 

Kemer (MOREL)- V Kemerju so spremljali drugi dan evropskega prvenstva v odbojki sede. Slovenski reprezentanci je prinesel dve zmagi, dekleta so s 3:0 slavila nad Turkinjami, fantje so se veselili zmage s 3:1 nad Čehi.

Slovenske odbojkarice so po včerajšnji zmagi nad Hrvaško na uvodni tekmi evropskega prvenstva, ki ga gosti Turčija, danes najprej zabeležile poraz proti Nemčiji, a so nato na večerni tekmi prepričljivo odpravile Turkinje. Slovenke in Nemke imajo za seboj bogato zgodovino dvobojev. Ko sta obe reprezentanci v polni zasedbi, so obračuni vselej izenačeni in na visoki ravni. Tudi prvi niz je nakazal na izjemno borbeno predstavo, ekipi sta v nizih dosegali točke in se izmenjevali v vodstvu. Na koncu so bila bolj zbrana naša dekleta, ki so se veselila zmage s 25:22. V drugem nizu se je že pokazala razlika v širini kadra, saj slovenski selektor Simon Božič v Kemerju ne more računati kar na štiri svoje varovanke. Nemke so stopnjevale ritem igre in Slovenke na ustavile na 13. točki. Tudi tretji in četrti niz sta bila povsem v domeni tekmic, ki so slavile s 25:14 in 25:9. »Na tekmo smo se precej dobro pripravili in Nemke v prvem nizu tudi presenetili. Je pa dejstvo, da je težko igrati z le šestimi igralkami, brez menjave in možnosti, da s prekinitvami ustaviš ritem tekmic, ko ti igra ne steče po željah. To se nam je zgodilo v nadaljevanju tekme, ko smo malenkost padli in ko so nam tudi nekoliko pošle moči. Sem pa vseeno zadovoljen z dobljenim nizom, ki nas je navdal z optimizmom za nadaljevanje tekmovanja,« je po tekmi dejal Božič.

Slovenski strateg je imel še več razlogov za veselje po prepričljivi zmagi nad Turkinjami, ki so jih naša dekleta odpravila izjemno prepričljivo, s 3:0 (9, 5, 1). Mlade in neizkušene turške odbojkarice v boju s slovensko vrsto niso imele prav nobenih možnosti. Na trenutke smo sicer spremljali borbeno predstavo na obeh straneh, a je bilo že po nekaj točkah jasno, da se bodo Slovenke veselile druge zmage na prvenstvu. »Turkinjam bi čestitala za prvi nastop na velikih tekmovanjih, se je pa poznalo, da so v odbojki sede še novinke. Tudi za nas je bilo tako tekmo težko začeti, nekoliko smo se lovile, saj je na taki ravni kar nekako težko igrati. Je pa zmaga v vsakem primeru dobra popotnica za naprej, že za jutrišnjo tekmo proti Finski. Nasprotnice dobro poznamo, so neugodne, saj igrajo zelo nepredvidljivo. A če bomo igrale tako, kot smo sposobne, jih lahko premagamo in to je tudi edini cilj za jutri,« pa je povedala slovenska kapetanka Lena Gabršček.

Zmage so se danes veselili tudi slovenski odbojkarji, in sicer prve na evropskih prvenstvih po letu 2001, ko je naša moška izbrana vrsta zadnjič nastopila med evropsko elito. Naši fantje so v Kemerju igrali proti Češki in po razburljivi predstavi prišli do zmage s 3:1. Slovenci so tekmo začeli odločno. Z agresivno igro so onemogočali tekmece, ki nikakor niso zmogli povezati svoje igre, tako da se je uvodni niz končal s 25:13 v korist Slovenije. A že v nadaljevanju smo bili priča precej bolj nervozni predstavi na obeh straneh, ki so jo zaznamovale tudi številne napake. V drugem nizu so bili bolj zbrani Čehi, ki so slavili s 27:25, v tretjem nizu pa so jim naši vrnili z enako mero in vknjižili zmago s 25:22. Ta je podžgala naše odbojkarje, ki so v četrtem nizu igrali odlično, tako na servisu kot tudi v bloku. Hitro so si priigrali nekaj točk naskoka in tekmecem niso dopustili, da bi se jim približali. Niz se je končal z rezultatom 25:14.

Kapetan reprezentance, Matjaž Majdič, je bil razpleta izjemno vesel: »Tekma je bila polna nihanj. Prvi niz smo odigrali tako, kot znamo. Drugi niz smo začeli preveč lahkotno, padli smo v igri in se spustili na raven Čehov, ki so to s pridom izkoristili in zmagali. V nadaljevanju smo se zbrali in stvari postavili na svoje mesto. Je pa zmagati po tako dolgih letih zares izjemen občutek. Jutri nas čaka obračun s paralimpijskimi prvaki Rusi, kar bo za nas velika čast. Želimo si narediti vtis in igrati najboljše, kar smo v tem trenutku sposobni.«

Obračun z Rusi bodo Slovenci odigrali jutri, ob 17.30 uri, naša dekleta pa se bodo s Finkami srečala ob 13. uri. To je sporočila Ana Oblak iz OZS. (konec)