24.01.2022 ob 17:37
Deli članek
Šolski sindikat bo jutri pretresal zelo zanimive teme

Ljubljana (MOREL)– Na temelju mnogih pozivov in pobud tako s strani območnih odborov kot članstva bo Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) jutri popoldne videokonferenčno izpeljal izredno sejo svojega glavnega odbora kot najvišjega organa odločanja med dvema kongresoma. Članice in člani GO SVIZ bodo na seji pretresali opozorila in pozive zaposlenih za izboljšanje zdravstveno-varnostnih ukrepov na delovnih mestih ter zahteve za prepoznanje povečanih obremenitev zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v zadnjem valu epidemije kot tudi predloge za zvišanje plač v vrtcih, šolah, raziskovalni dejavnosti in kulturi.

SVIZ je že nedavno opozoril na komaj še vzdržne in visoko tvegane razmere v vrtcih in šolah, skrajno zahtevnost pogojev dela in problematičnost vsebine ukrepov ter zahtev, ki jih pred zaposlene nedomišljeno, brez jasne strategije z danes na jutri postavlja oblast. Sindikat je pred dnevi še enkrat več ministrico za izobraževanje, znanost in šport dr. Simono Kustec pozval k takojšnjim pogovorom in dogovorom o problematiki dodatnih (pre)obremenitev, povečanega obsega dela nad tedensko omejitvijo, plačilu nadur za čas obvladovanja epidemije, k ustrezni oceni izpostavljenosti varnostno-zdravstvenim tveganjem zaposlenih in primerni naslovitvi te težave. Še enkrat več ministrica dr. Simona Kustec ni niti odgovorila na obupani poziv zaposlenih.

Glavni odbor sindikata bo na jutrišnji seji skladno z opisanim nadaljevanjem ignorantskega odnosa pristojnih ob dejstvu skrajno resnega položaja tehtal o različnih možnostih, tudi o morebitnem zaostrovanju aktivnosti. Po seji bo SVIZ javnost seznanil s sprejetimi sklepi in odločitvami. To je zapisal Sandi Modrijan, tiskovni predstavnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije. (konec)