22.06.2022 ob 23:23
Deli članek
Švedinje pričakovano boljše od Slovenk

Lund (MOREL)- Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je morala na tekmi 7. kroga srebrne evropske lige v gosteh priznati premoč Švedski. Gostiteljice so bile uspešnejše s 3:0 (19, 20, 16) in so tako le še potrdile prvo mesto v razvrstitvi. Zadnje srečanje naša dekleta čaka 26. junija v Luksemburgu.

Švedska: Andersson L. 8, Wasserfaller 6, Sjoberg, Topic, Andersson V. 5, Malm, Larsson E., Haak I. 18, Haak A. 13, Lazic A. 2, Gustafsson, Van Leusen, Lazic R. 5, Brink. Selektor: Lauri Hakala.

Slovenija: Pogačar 2, Milošič N., Koren 2, Pucelj, Šiftar 9, Velikonja Grbac 2, Zatkovič 23, Grubišič Čabo, Lorber Fijok 8, Planinšec, Halužan Sagadin, Milošič K. 1, Boisa. Selektor: Marco Bonitta.

Slovenske odbojkarice so na Švedsko odpotovale s tremi zmagami in tremi porazi, nazadnje so v 6. krogu srebrne evropske lige doma premagale Portugalsko. Varovanke Marca Bonitte so se s Švedinjami srečale že na domačem igrišču v Mislinji, a favoriziranim tekmicam takrat niso bile kos. Bonitta je obračun znova začel s spremenjeno zasedbo. Ob Evi Pogačar na mestu podajalke in Evi Zatkovič na mestu korektorice je v začetni postavi priložnost prvič dobila Tia Koren (kapetanka Saša Planinšec tokrat ni bila pripravljena za igro), ki je ob Mirti Velikonja Grbac zaigrala kot srednje blokerka, na sprejemalskih mestih sta začeli Mija Šiftar in Lorena Lorber Fijok, kot prosta igralka pa Julija Grubišič Čabo.

Prva zvezdnica Švedske Isabelle Haak je bila ob dobrih servisih Anderssonove zaslužna, da so gostiteljice s protinapadi prišle do vodstva s 5:1. Naše odbojkarice so zatem prek Lorber Fijokove in Zatkovičeve vzpostavile ravnovesje, a je bil po novem napadu Haakove in asih Wasserfallerjeve Bonitta primoran poseči po odmoru. Slovenke so na servis Zatkovičeve nato dosegle tri zaporedne točke za 7:11, a v nadaljevanju niso uspele izkoristiti napadov, na drugi strani je naš blok še naprej prebijala Haakova. Slovenska klop se je pri 16:7 v korist domačih odločila za drugo prekinitev, a se je serija tekmic na servis Anne Haak nadaljevala vse do 18:7. Lorber Fijokova in Zatkovičeva sta dosegli točki za 19:11, švedski strateg Lauri Hakala je takoj zahteval odmor, po njem je as uspel Pogačarjevi. Švedinje sicer niso dopustile, da bi se jim naše odbojkarice, ki so prek Zatkovičeve in Šiftarjeve še naprej zaključevale napade, preveč približale, a ko je Pogačarjeva blokirala za 23:18 je Hakala zahteval prekinitev. As je nato uspel Šiftarjevi, niz pa je z asom za 25:19 zaključila Anna Haak.

V drugem nizu so gostiteljice sicer povedle s 3:1, a so se naša dekleta hitro zbrala in po asu Zatkovičeve izenačila na 4:4. Švedinje so najprej ušle na 6:4, pri 9:6, ko so imele Slovenke nekaj težav pri sprejemu, pa se je Bonitta odločil za odmor. Še naprej je dobro igrala Zatkovičeva, ki je prispevala napad za 8:11, skupaj s Šiftarjevo pa, ob dobri igri v obrambi Grubišič Čabo in Lorber Fijokove, naše pripeljala na le dve točki zaostanka (14:16). Na servis Anne Haak so Švedinje tudi tokrat pobegnile, in sicer na 19:15, a se borbene Slovenke niso predale. Po asu Lorber Fijokove so zaostajale le še za točko, Hakala je posledično še drugič v tem nizu reagiral z odmorom. Enako je po dveh napakah naših storil Bonitta, a so bile v ključnih trenutkih domače bolj zbrane, po bloku Isabelle Haak so slavile s 25:20.

Po uvodnem vodstvu Švedinj s 4:1 je Zatkovičeva z napadom in asom takoj zmanjšala razliko, Lorber Fijokova pa poravnala na 5:5. Zopet je bila Isabelle Haak tista, ki je bila z asi in napadi zaslužna za švedsko serijo petih zaporednih točk in odmor na zahtevo Bonitte, a je sledil še en as za 12:5. Švedinje so pritiskale s servisi in zaključevale protinapade. V igro je namesto Lorber Fijokove vstopila Maša Pucelj. Domače so bile še naprej odlične in našim tokrat niso dopustile, da bi se jim približale. Razlika je do 20:6 le še naraščala. Pri 22:8 so na servis Korenove naše odbojkarice nanizale štiri zaporedne točke, potem ko so dvakrat ustavile Isabelle Haak, Zatkovičeva je temu dodala še as za 23:14, Klara Milošič pa blok za 23:15. Zadnji dve točki in zmago s 25:16 je Švedski prinesla Isabelle Haak.

Zadnji obračun v srebrni evropski ligi bodo naše odbojkarice odigrale 26. junija v gosteh pri Luksemburgu.

Julija Grubišič Čabo, reprezentantka Slovenije: »Odigrale smo predzadnjo tekmo srebrne lige in mislim, da kljub rezultatu lahko rečem, da je bila tekma na momente všečna tako za igrati kot za gledati. So nas pa Švedinje od mreže odmaknile bolj kot smo me uspele odmakniti njih. Na trenutke so imele tudi boljša blok in obrambo, kar je tekmo obrnilo v njihovo korist, a nad prikazanim ne smemo biti razočarane.«

Tia Koren, reprezentantka Slovenije: »Danes smo s puncami odigrale dobro tekmo. Ponosna sem na njih, da so se borile do konca in vesela, da sem dobila priložnost za igro. Borile se bomo še naprej.«

Mija Šiftar, reprezentantka Slovenije: »Res je, da bi kakšno stvar lahko naredile boljše, ampak vseeno mislim, da je bila tekma na visoki ravni. V prvem in drugem nizu smo igrale zelo dobro. V tretjem nizu nam je koncentracija padla, a smo se vseeno borile in naredile, kar smo v tem trenutku lahko.«

To je sporočila Ana Oblak iz OZS. (konec)