03.07.2022 ob 12:49
Deli članek

Ljubljana (MOREL)- Slovenska reprezentanca do 20 let je nastopila v 3. krogu kvalifikacij za septembrsko evropsko prvenstvo v Italiji. Naši fantje so si z zmagama nad Nizozemsko in Finsko priigrali vozovnico za EuroVolley in se bodo v konkurenci 12 najboljših reprezentanc podali v boj za evropsko krono.

Slovenski odbojkarji so kvalifikacije, ki smo jih spremljali v Mariboru, začeli z zmago s 3:2 proti Nizozemski. Sledil je poraz z 0:3 proti Španiji, vendar naša izbrana vrsta pod vodstvom Jerneja Rojca zaradi poškodb ni bila v polni zasedbi. Na odločilni tekmi proti Finski so naši fantje dobili prva dva niza, a so dotlej neporaženi Finci izenačili na 2:2, v petem nizu pa so Slovenci strnili vrste, slavili s 15:11 in se veselili uvrstitve na evropsko prvenstvo.

»Ko se je tekma zaključila, v nekem trenutku sploh nisem vedel, ali je to dovolj za uvrstitev na evropsko prvenstvo. Na srečo sta bila moja pomočnika Aleš Hribar in Taja Kobilca bolj prisebna in sta takoj vedela, da bomo igrali na EuroVolleyju. S fanti smo se že pred tekmo dogovorili, da bomo ne glede na rezultat tekme med Nizozemsko in Španijo igrali zase, za grb, za Slovenijo in se potrudili za zmago. Ko pa se je še rezultat prve tekme obrnil v našo korist, pa so igralci dobesedno poleteli, kar se je videlo tudi v prvih dveh nizih, ko smo prikazali najboljšo odbojko doslej. A žal so nas Finci preko svojih odličnih serverjev v tretjem in četrtem nizu spravili v težave. Ko so nam enkrat pobegnili, jih nismo mogli več ujeti. V petem nizu smo našli neko dodatno energijo, enako kot že na turbulentni tekmi z Nizozemsko in zmagali. Neverjetno,« je po prespani noči povedal selektor Jernej Rojc.

V našem taboru za zdaj še ne vedo, kdaj bodo začeli s pripravami na jesensko evropsko prvenstvo v Italiji, kjer se bo za naslov evropskih prvakov med seboj pomerilo 12 najboljših evropskih reprezentanc. »O pripravah se moramo še dogovoriti. Vemo le to, da se morajo fantje spočiti, pozdraviti viroze in zaceliti poškodbe. Imeli smo precej težav, a on njih prej nismo želeli razpravljati. Zdaj že lahko povem, da nam ni bilo lahko. Pred prvo tekmo je z vročino obležal Vinkovič, a potem le stisnil zobe in igral po najboljših močeh. Na prvi tekmi se nam je poškodoval tudi Mujanovič, ki je sicer skušal pomagati na tekmi proti Španiji, a ni šlo. Zares sem vesel, da ga je mojim sodelavcem uspelo pripraviti za tekmo s Finsko, saj Nik tej reprezentanci veliko pomeni,« je dodal Rojc, ki se je obenem za opravljeno delo zahvalil tako organizatorjem tekmovanja kot klubom in svojemu štabu: »Slovenski odbojkarski centri delajo zares dobro, ob tem pa je potenciala še zares veliko, predvsem organizacijskega. Tudi manjši klubi, ki nimajo pravih pogojev za kakovostno delo, so izjemno pomembni, saj otroke navdušujejo za odbojko, prepoznajo njihov potencial in jih pravilno in načrtno usmerjajo naprej. Posebna zahvala gre Alešu Hribarju, ki je sprejel vlogo mojega pomočnika in mi zares pomagal. Menim, da brez njega ne bi bilo tega uspeha. Taja Kobilca je imela ogromno dela z boleznimi in poškodbami igralcev, a ji je uspelo, da so k tej uvrstitvi vsi prispevali največ, kar so lahko. Tu sta še Samo Korošec, ki je poskrbel za fizični del priprav in Bor Omejc, ki je zares dobro opravljal vlogo statistika.«

Evropsko prvenstvo bo med 17. in 25. septembrom gostila Italija, spremljali ga bomo v Montesilvanu in Vastu. Slovenci bodo igrali v skupini I, skupaj z Italijo, Poljsko, Srbijo, Slovaško in Francijo, v skupini II pa bodo nastopile Belgija, Češka, Portugalska, Bolgarija, Finska in Grčija.

Reprezentanca Slovenije, 3. krog kvalifikacij, Maribor: Jaka Prevorčnik, Nejc Kožar, Miha Fink, Dino Vinkovič, Rok Bračko, Nik Mujanovič, Janž Janez Kržič, Žan Zajc, Grega Okroglič, Amadej Snedec, Jan Karl Jančič, Jure Kocjančič. To je sporočila Ana Oblak iz OZS. (konec)