11.09.2022 ob 10:34
Deli članek
Slovenci v boj za bronasto odličje

Katovice (MOREL)- Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je morala v polfinalu svetovnega prvenstva priznati premoč Italiji. Aktualni evropski prvaki so bili v Katovicah boljši s 3:0 (21, 22, 21). Naše fante danes, ob 18. uri, čaka boj za bronasto odličje, njihovi tekmeci bodo Brazilci.

Slovenija: Štern T. 1, Pajenk 5, Kozamernik 5, Gasparini, Vinčić 1, Štalekar, Koncilja, Klobučar, Kovačič, Štern Ž., Ropret, Urnaut 11, Čebulj 14, Možič 9. Selektor: Gheorghe Cretu.

Italija: Pinali, Recine, Michieletto 9, Giannelli 3, Balaso, Sbertoli, Bottolo, Galassi 5, Lavia 15, Romano 12, Anzani 7, Russo, Scanferla, Mosca Selektor: Ferdinando de Giorgi.

Polfinalni obračun svetovnega prvenstva v poljskih Katovicah je slovenski selektor Gheorghe Cretu začel s podajalcem Gregorjem Ropretom, korektorjem Tončkom Šternom, sprejemalcema Klemnom Čebuljem in Tinetom Urnautom, srednjima blokerjema Alenom Pajenkom in Janom Kozamernikom ter prostim igralcem Janijem Kovačičem.

Prvo točko na tekmi so osvojili naši odbojkarji, sledila pa je italijanska serija kar petih točk, zato je slovenska klop nalet skušala hitro zaustaviti z odmorom. Tudi v nadaljevanju so Italijani v bloku ujeli Šterna, zato je pri vodstvu Italije s 7:1 v igro namesto njega vstopil Rok Možič. Takoj sta sledili napaka Italije in točka Čebulja. Ko je Kozamernik dodal še as, je na semaforju kazalo 7:4. Po točki Možiča ter novi napaki Italijanov je Slovenija zaostajala le še za točko (8:7), Ferdinando de Giorgi pa je odreagiral s prekinitvijo. Italijanski odbojkarji so na naše sprejemalce še naprej pritiskali s servis, a jim Slovenci, na čelu s Čebuljem in Kozamernikom, niso pustili, da bi se preveč oddaljili. A z novo serijo štirih točk, ko naša vrsta ni uspela prebiti bloka in obrambe tekmecev, so le ti pobegnili na 19:14, Cretu pa je posegel po drugem odmoru. Le ta ni zaustavil razigranih Danieleja Lavie in Alessandra Michieletta. Pajenk je z napadom le prekinil nalet italijanske reprezentance, zatem je bil enako uspešen še Urnaut. Sledil je drugi odmor na zahtevo de Giorgija, ki je spet strnila vrste in povedla s 23:19. Uspešen napad Možiča in točka s servisom Urnauta sta Slovencem vlili nekaj upanja, a si je v naslednji izmenjavi Italija priborila prvo zaključno žogo in jo tudi izkoristila za zmago s 25:21.

V drugem nizu je Možič ostal na igrišču, Italija pa je tako kot vže prvem nizu kmalu povedla. Slovenci so izenačili na 3. točki, a se je spet izkazal italijanski blok. Kozamernik in Čebulj sta nato, prav tako z blokom, zopet ujela priključek (6:5). Nova točka Pajenka in, po dolgi izmenjavi ter požrtvovalni igri v obrambi Slovenije, napad Čebulja sta prinesla izenačenje na 9:9. Ropret je dobro našel Urnauta, a je žoge svojim napadalcem dobro delil tudi Giannelli, tekmeci so se oddaljili na 15:12. Odmor na željo Cretuja je prinesel priključek Slovencev, ki so po napadu Pajenka preko sredine znižali na 16:15. Italijani so dobro igrali v obrambo, si zagotavljali protinapade in v končnico vstopili z dvema točkama naskoka, z 21:19. Ko so osvojili še dve točki, je slovenska klop poizkusila s še drugo prekinitvijo. Po točki Možiča si je prvo zaključno žogo priborila Italija, z napadom jo je izničil Možič, naslednjo pa Čebulj. Cretu je želel povišati blok, zato je namesto Ropreta v igro poslal Saša Štalekarja, de Giorgi pa je zahteval še odmor. Po napaki pri servisu Možiča so Italijani slavili s 25:22.

Tretji niz je Italija začela s serijo petih zaporednih točk, ko Slovenci nikakor niso mogli zaključiti svojih napadov. Cretuju ni preostalo drugega, kot da zahteva odmor. Čebulj in Urnaut sta zatem le zaustavila nalet tekmecev. Kovačič je dobro sprejemal, v napadu sta se izkazala Čebulj in Možič, a je v dresu Italije z uspešnim napadom vrnil Gianluca Galassi. Pajenk je z izjemnim blokom Slovenijo povsem približal (11:10), vendar je Simone Giannelli z vrnil z enako mero, uspešno je napadel Lavia. Pri 13:10 je Ropreta zamenjal Dejan Vinčič, ki je takoj zaposlil Urnauta, ki je prispeval pomembno točko za 12:12. Zaradi bloka Kozamernika za 12:14 je italijanski strateg svoje varovance poklical na klop. Slovenijo sta v igri z napadoma ohranjala Urnaut in Kozamernik, Čebulj pa je dodal dva bloka. Pri izenačenju na 16. točki je sledila še druga prekinitev na zahtevo De Giorgiaja. Urnaut je poravnal še na 17:17, potem pa so Italijani spet pobegnili, Cretu je zahteval premor. V končnici niza se je na igrišče vrnil Štern, a so tudi po zaslugi naših napak pri servisu Italijani ohranjali ključno razliko. Odlični Lavia je z napadom priboril prvo zaključno žogo, Italija je zasluženo slavila s 25:21.

Danes naše odbojkarje čaka tekma za bronasto odličje, na kateri se bodo pomerili z Brazilci. Ti so v razbruljivem polfinalu po petih nizih klonili proti gostiteljem Poljakom. Boj za tretje mesto se bo začel ob 18. uri, finalno srečanje med Poljsko in Italijo pa bo Arena Spodek gostila ob 21. uri.

Dejan Vinčić, reprezentant Slovenije: »Danes nam igra ni stekla, razen na servisu, servirali smo dobro. Kljub temu so bili Italijani odlični pri zaključevanju visokih žog, praktično vse jim je uspevalo. Bili so tudi bolj potrpežljivi od nas, mi pa smo bili po drugi strani na trenutke preveč zaletavi. Sploh zdaj, na koncu, ko smo stvari skušali reševati s servisom, ki pa nam ni stekel kot smo si želeli. Seveda smo razočarani, a zdaj je polfinale za nami. Morali se bomo zbrati, prespati noč in se spočiti, kolikor se bo dalo ter potem jutri dati vse od sebe. Vemo, kdo nas čaka na drugi strani mreže, vemo, kako dobra je Brazilija in kako malo je manjkalo, da bi Brazilci igrali v finalu. Zavedamo se, da bomo imeli zelo težko delo. Skušali se bomo zbrati, se spočiti, kolikor bo šlo in osvojiti bron.«

Gregor Ropret, reprezentant Slovenije: »V začetkih nizov nismo igrali tako, kot bi morali in tako kot smo se dogovorili. Italijani so bili sicer odlični, predvsem v bloku. Vemo, da so prav v tem elementu ena najboljših ekip na sveta, zato bi morali biti v napadih bolj potrpežljivi. Igrati bi morali visoke žoge, iskati točke na druge načine. Na začetku smo jim preveč podarili, potem pa so se oni razigrali, sploh v napadu, zaključili veliko število težkih žog. Danes je bilo proti taki Italiji zelo težko igrati. Brazilija je še ena vrhunska ekipa, imajo ogromno orožij, z odlično igro za menjavo. Čaka nas nekoliko drugačna, a tudi zelo zahtevna tekma. Čim prej moramo misli usmeriti proti Brazilcem. V igri je medalja. Analizirati moramo, kaj smo delali narobe in to čim prej pozabiti ter se dobro pripraviti na tekmece.«

Gheorghe Cretu, selektor Slovenije: »Naredili smo preveč napak v napadu. Oba naša podajalca nista igrala povsem tako kot smo se dogovorili. Na trenutke smo sprejemali napačne odločitve. Ves čas sem poudarjal, da ko bodo prišle fizično močne ekipe, da bomo morali igrati igro, kakršna krasi Slovenijo. A to se nam danes ni izšlo. Vsak igralec je morda hotel nekoliko preveč. Včasih si želiš preveč, pričakovanja so prevelika. A pozitivno je to, da smo se vselej pobrali, se borili in to kaže na kakovost te ekipe. Italija ni v vseh trenutkih nadzorovala tekme, a z našimi napakami smo jim danes marsikaj omogočili. Tudi Brazilija je fizično zelo močna ekipa, zato se bomo morali še bolj približati igri, ki je značilna za Slovenijo, igri, ki jo Slovenija igra že nekaj let. Na ta način igre skušam fante spomniti, čeprav je to nekoliko težje, ker letos skupaj niso odigrali veliko težkih tekem. To ni nič novega, v zadnjih tednih nisem izumljal ničesar novega. Tega so fanjte sposobni že od prej in vedo, kako je treba igrati take tekme. A še vedno je v igri medalja, odnos in pristop bosta pomembna. A najbolj pomembno od vsega bo, da ne bomo preveč razočarani, da se hitro pomirimo in da se psihično dobro pripravimo na tekmo ter iz sebe iztisnemo še tisto, kar nam je ostalo in tekmo odigramo s pozitivno energijo.« To je sporočila Ana Oblak iz OZS. (konec)