17.07.2022 ob 17:26
Deli članek
Slovenski odbojkarji do 5. mesta in vozovnice za SP

Reprezentanca Slovenije do 18 let

Tbilisi (MOREL)- Slovenski odbojkarji so zaključili z nastopi na evropskem prvenstvu do 18 let v Gruziji. Na zadnji tekmi so se veselili zmage s 3:0 (20, 24, 26) nad Belgijo, uvrstitev na 5. mesto pa jim je prinesla tudi tako želeni nastop na svetovnem prvenstvu do 19 let, ki bo prihodnje leto.

Mladi slovenski odbojkarji, ki so lani navdušili z zmago na evropskem prvenstvu do 17 let v Albaniji, so EuroVolley v Tbilisiju, na katerem se je v boj za najvišja mesta podalo 12 najboljših evropskih reprezentanc, začeli s porazom z 1:3 proti Bolgariji. Naši fantje so zatem s 3:2 odpravili Nemčijo, nato z 2:3 izgubili z Italijo in z 1:3 s Poljsko, o uvrstitvi v drugi del tekmovanja pa je odločalo srečanje z neugodno Grčijo, ki so ga varovanci Iztoka Kšele dobili s 3:2. S tem so se podali v boj za končno 5. mesto in najprej s 3:0 slavili nad Češko, nato pa so se veselili še zmage s 3:0 nad Belgijo.

„Videli smo, da osem najboljših reprezentanc lahko premaga vsaka vsako, odvisno od dnevne forme. Naš največji problem je bil, da smo prvenstvo začeli s tekmo z Bolgari, ki so bili sprva v zares dobri formi, skozi prvenstvo pa so precej padli v kakovosti. Mi smo se na začetku še iskali, na prvih dveh tekmah nam ni stekel servis, ob tem pa smo naredili tudi veliko napak v napadu. V 12 oz. 14 dneh, ki smo jih imeli na voljo za priprave, smo naredili, kolikor smo lahko. Ne moremo se primerjati z Belgijci, ki so skupaj že dve leti ali Italijani, ki v okviru Club Italia celo tekmujejo v italijanski ligi. V nadaljevanju prvenstva smo napake odpravili, začel je delovati servis, ki smo ga zares veliko trenirali. Na zadnjih dveh tekmah smo pokazali, da še vedno sodimo v evropski vrh,“ je nastop ocenil slovenski selektor Iztok Kšela.

Slovenski odbojkarji so evropsko prvenstvo v Gruziji zaključili na 5. mestu, s tem pa so si priigrali tudi nastop na svetovnem prvenstvu do 19 let, ki bo prihodnje leto. V našem taboru so s končnim izkupičkom zadovoljni: „Peto mesto je za slovensko odbojko nov uspeh. Ne moremo pričakovati, da se bomo z vsakega tekmovanja vrnili z medaljo. Zelo sem zadovoljen s tem, kar smo dosegli, saj smo vmes že hodili po robu, a smo v najpomembnejših trenutkih vse skupaj uspeli obrniti v našo korist. Zelo sem tudi vesel, da smo si priigrali nastop na svetovnem prvenstvu in da je pred nami še eno veliko tekmovanje.“

Reprezentanca Slovenije do 18 let: Gregor Frece, Miha Kosanc, Matevž Karadža Pevc, Jakob Podbregar Špes, Vid Suhadolnik, Urban Rajnar, Jurij Oman, Luka Marovt, Nejc Najdič, Miha Okorn, Jošt Purgar, Nik Legen, Rok Drobnič, Jošt Kržič. Selektor: Iztok Kšela. To so sporočili iz OZS. (konec)