22.05.2022 ob 06:12
Deli članek

Račice (MOREL)- Drugi tekmovalni dan svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah v Račicah bo še posebej v lepem spominu ostal kajakašici Anji Osterman, ki je priveslala do prve posamične kolajne na tekmah svetovnega pokala. Na 500-metrski razdalji je osvojila srebro. Špela Ponomarenko Janić, Rok Šmit in Jošt Zakrajšek so veslali v finalih B. V nedeljskem finalu A kajakašic na 200 metrov bomo spremljali Anjo Osterman in Špelo Ponomarenko Janić, na 5000 metrov pa bo veslal Jošt Zakrajšek.

29-letna Anja Osterman je odlično nastopila na prvi tekmi svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah, po tem sta s Špelo Ponomarenko Janić s koncem lanske sezone stopili na samostojno pot. Od februarja dalje Anja sodeluje s slovaško ekipo, sveži pristop pa je že prinesel prvi rezultat.

Primorka je v soboto veslala v finalu A kajakašic na 500 metrov in v cilj priveslala kot druga. Ogrožala je tudi najboljšo sprinterko na mirnih vodah zadnjih let Novozelandko Liso Carrington, nosilko 23 kolajn s svetovnih prvenstev in olimpijskih iger. Na koncu je za zlatom Anja zaostala za 1,82 sekunde, tretja pa je bila Portugalka Teresa Portela, ki je v cilj priveslala 2,45 sekunde za Liso Carrington.

"Glede na to, da sem v petek res dobro veslala v polfinalu, sem vedela, da sem zmožna to ponoviti tudi v soboto. Taktika je bila, da napadem. Kar precej je pihalo. Imela sem tipično jutro, ko sem klicala 'tatija' za pozitivne besede, pogovorila sem se s trenerjem in vse skupaj sem lahko prenesla v čoln. Startala sem in samo veslala. Na koncu sem se celo malo dajala z Liso, ampak na koncu je zmanjkalo nekaj metrov za tisto zlato. To je moja prva srebrna kolajna v K1, zame je kot zlata," je povedala Anja, ki je skupaj s Špelo Ponomarenko Janić kolajne v dvojcu osvajala na svetovnih in evropskih prvenstvih ter tekmah svetovnega pokala, posamično pa je bila do sedaj najvišje četrta, in sicer leta 2018.

Kako je bilo na progi? "Med tekmo nisem razmišljala nič kaj posebnega, pred startom pa je bila glava polna misli. Celo jutro se je vleklo, nisem vedela, kaj počnem sama s sabo. Ko pa sem bila v čolnu, sem se sestavila, ko se je spustil startni blok in sem startala, sem vedela, da imam vse pod nadzorom. Čoln je letel in dala sem vso moč v to. Danes je bilo to dovolj za drugo mesto, bomo pa videli, kaj bi prihodnji teden," je še povedala Anja.

V isti disciplini je veslala tudi Špela Ponomarenko Janić, ki je veslala v finalu B. Zasedla je peto mesto, kar ji je v končni razvrstitvi prineslo 14. mesto. "V petek sem se počutila res tako lahkotno, lepo mi je šlo, ampak bilo bi čudno, da se primanjkljaj treninga nikjer ne bi pokazal. Že na ogrevanju je bilo težko, tudi pogoji so bili zahtevnejši kot včeraj, saj je spremenljiv veter. Veslanje je bilo še vedno dobro, za kaj več pa mi je zmanjkalo energije," je po dopoldanskem nastopu povedala Špela. V soboto popoldne jo je čakal še polfinalni nastop na 200 metrov.

Tam je naša najtrofejnejša kajakašica svojo nalogo opravila z odliko, zmagala v svoji polfinalni skupini in se brez težav uvrstila v nedeljski finale A. Bila je 25 stotink sekunde hitrejša od Danke Bolette Iversen in 43 stotink od Avstralke Elle Berre, ki je bila tretja. Špela je imela najboljši čas izmed vseh polfinalistk, kar je sijajen obet pred nedeljskim finalom. V finalu A bo tekmovala tudi Anja Osterman, ki se je v boj za kolajne na najkrajši razdalji uvrstila že v petek, ko je zmagala v svoji kvalifikacijski skupini. Poleg dveh Slovenk bodo med najboljšo deveterico veslale še po dve Poljakinji in Avstralki, Danka, Portugalka in Ukrajinka.

Med kajakaši na 1000 metrov je tekmoval Jošt Zakrajšek, ki je veslal v finalu B. Nastop se mu žal ni izšel, saj je v cilj priveslal kot deveti, skupno mu je to prineslo 18. mesto. "Danes zagotovo ne morem biti zadovoljen, ne z veslanjem ne z uvrstitvijo. Imel sem težave s pljuči, verjetno zaradi alergije. V petek v kvalifikacijah sem uspel očistiti pljuča za polfinale, v soboto zjutraj pa se očitno nisem dovolj 'preluftal', tako da mislim, da tu tiči vzrok. Na začetku sem bil še zraven, prvih 200 metrov sem vmes kašljal, zato tudi vse skupaj povezujem z alergijo," je povedal Jošt. Zlato kolajno si je priveslal Portugalec Fernando Pimenta, drugi je bil Avstralec Thomas Green, tretji pa Nemec Jacob Schopf.

Dober nastop v finalu B kajakašev na 500 metrov je uspel Roku Šmitu, ki je bil četrti, skupno 13. Zaostal je le za Italijanom Giacomom Cintijem, Argentincem Valentinom Rossijem in Bolgarom Ivanom Penčevom. V finalu A je zmagal Nemec Jakob Thordsen, pred Dancem Magnusom Sibbersenom in Špancem Marcusom Walzem.

Popoldne je Rok Šmit skupaj z Vidom Debeljakom tekmoval še v kajakaškem dvojcu na 500 metrov. Najmočnejši kvalifikacijski skupini jima žal ni uspelo napredovanje v polfinale. Na koncu sta v cilj priveslala kot sedma in zaključila z nastopi na Češkem.

V nedeljo bomo spremljali kajakašici Špelo Ponomarenko Janić in Anjo Osterman v finalu A na 200 metrov, popoldne pa še Jošta Zakrajška na 5000 metrov. To so sporočili iz KZS. (konec)