29.03.2022 ob 00:18
Deli članek
Kek in Stojanović pričakujeta težjo tekmo kot proti Hrvaški

Petar Stojanović

Doha (MOREL)- Slovenska članska reprezentanca je v Dohi opravila še zadnje aktivnosti pred jutrišnjo pripravljalno tekmo z domačo reprezentanco. Selektor Matjaž Kek in Petar Stojanović sta se v popoldanskih urah pred uradnim treningom udeležila še novinarske konference, kjer sta se strinjala, da bodo Slovenci morali pokazati pravi obraz.

Reprezentanca je v Dohi oddelala vse predvidene treninge, pred Janom Oblakom in soigralci je le še zaključna preizkušnja priprav, na katerih so Slovenci pomagali pri uigravanju ekipe, ki bo na decembrskem svetovnem prvenstvu skrbela za Brazilijo. Pogoji za bivanje in trening so bili optimalni, igrišča so bila na nivoju tistih v Nacionalnem nogometnem centru Brdo in razen nekaj uvodnih težav z zamudo pri prihodu Stojanovića, ki se je spopadal z boleznijo, so lahko v slovenskem taboru zadovoljni.

Tudi Stojanovićeva bolezen je že preteklost in bočni branilec je ponovno popolnoma nared za največje napore. Tokrat proti domačinki svetovnega prvenstva, reprezentanci, ki je v domovini slabo poznana, na Fifini lestvici pa zaseda 52 mesto.

»Katar je pokazal na tekmi z Bolgarijo, da gre za kakovostno ekipo. Moramo biti popolnoma osredotočeni in kakor proti Hrvatim dati vse kar v tem trenutku lahko, če se želimo nadejati dobrega rezultata. Upam, da bomo pokazali veliko tako v napadu kot v obrambi ter bomo na koncu vsi zadovoljni,« je v uvodu razmišljal Stojanović, ki kljub temu, da bo Slovenija igrala proti motiviranemu domačinu, verjame predvsem v sposobnosti in kakovost Slovenije. »Gre za pripravljalno tekmo in ni potrebno, da čutimo kakršenkoli pritisk. Čeprav igramo proti udeleženki svetovnega prvenstva. Odigrati in odgarati moramo po svojih najboljših močeh, potem verjamem, da lahko tekmo dobimo.«

Stojanovićeve besede je potrdil tudi Kek, ki je s svojo ekipo analiziral vse podrobnosti katarske igre. »Tekma Katarja proti Bolgariji je potrdila tisto, kar smo že vedeli. Kar smo videli, ko smo se pripravljali in analizirali nasprotnika. Gre za zelo organizirano in taktično disciplinirano ekipo, v kateri se vidi podpis selektorja Felixa Sancheza. Imajo nekaj kakovostnih posameznikov, ki so že igrali v Evropi. Spet gre za tekmo polno motivov in z željo pozitivnega rezultata. Predvsem pa jo vidim kot nov korak v razvoju novega načina igre slovenske reprezentance in kot priložnost, da preizkusimo še kakšno novo ime,« je namignil Kek, ter s tem nakazal, da bi utegnil priložnost dobiti bodisi novinec bodisi kakšen izmed nogometašev, ki so doslej igrali nekoliko manj. 

Slovenija je s Katarjem doslej igrala dvakrat, leta 2010 so bili Slovenci pod vodstvom Keka boljši v Ljudskem vrtu (takrat se je Slovenija pripravljala na nastop na svetovno prvenstvo), leta 2015 pa so bili v Dohi boljši domačini. Tudi zato v reprezentančnem taboru ne govorijo o vlogi favorita. »Že po tekmi s Hrvaško sem rekel, da nas proti Katarju čaka dosti težja tekma. Nasprotnik, ki igra doma, se pripravlja na svetovno prvenstvo in je posledično poln motiva. Za nami je tekma proti našim sosedom, ki je bila polna emocionalnega naboja, po kakršni lahko ekipa zaide v težave, če seveda nisi na dovolj visokem nivoju. Mislim, da bo težja, dosti težja tekma kot s Hrvaško,« je še povedal Kek.

»Igrali bomo v nekoliko drugačni postavitvi, poskušali bomo popraviti nekatere stvari s tekme s Hrvaški, ki niso bile dovolj kvalitetne, predvsem pa bomo poskušali razmišljati o sebi in narediti korak naprej v naši igri,« je še razmišljal slovenski selektor, ki pa bolj podrobno o postavitvi in začetni enajsterici ni želel govoriti. Kljub temu pa je zaključil povsem odkrito: »Jasno je, da moraš v modernem nogometu biti raznovrstnejši, kot smo bili v zadnjih letih.«

Tekma med Katarjem in Slovenijo bo na sporedu v torek ob 19:30 uri po slovenskem času. (konec)