29.11.2021 ob 17:14
Deli članek
Švicarji odpovedali univerzijado

LAUSANNE, (MOREL)- Po sestankih izvršnega odbora FISU in upravnega odbora Združenja zimske univerzijade v Lucernu 2021 sta FISU in Lucerne 2021 z globokim obžalovanjem sporočila, da je zimska univerzijada 2021 v Lucernu – načrtovana od 11. do 21. december, odpovedana. Omejitve mednarodnih prihodov so švicarske oblasti objavile v zvezi s številnimi državami, kjer je bila ugotovljena Omicron različica COVID-19. V prihodnjih dneh se obeta še veliko novih omejitev. Podobne omejitve nacionalni organi napovedujejo tudi drugod po svetu, v Švici pa so že odkrili prvi primer, ki vključuje različico Omicron.
 
»Spričo omejitev potovanj, ki so uvedene v Švici in po vsem svetu, nismo imeli druge izbire, kot da odpovemo zimsko univerzijado 2021 v Luzernu. Ta odločitev je bila sprejeta z zelo težkim srcem. Toliko mojih kolegov švicarskih univerzitetnih športnih kolegov je že toliko časa dalo temu dogodku. Toda nove omejitve potovanj pomenijo, da je izvedba dogodka zdaj onemogočena," je dejal vršilec dolžnosti predsednika FISU Leonz Eder.
 
»V imenu FISU bi rad izrazil solidarnost in iskreno hvaležnost organizacijskemu odboru Luzern 2021 in vsem partnerjem, ki so se tako trudili, da bi zagotovili  izvedbo tega čarobnega alpskega trenuteka. FISU je tudi  izrazil globoko obžalovanje  delegacijam nacionalnih univerzitetnih športnih zvez z vsega sveta, ki so se veselile Luzerna 2021.
 
Za Luzern 2021 so že bili vzpostavljeni obsežni protokoli COVID-19, ki so upoštevali zdravje in dobro počutje vseh udeležencev. Na novo odkrito različico virusa Omicron je WHO opisala kot različico, ki vzbuja skrb. Da bi preprečila širjenje nove različice v Švici, je švicarska zvezna vlada med drugimi ukrepi uvedla omejitve dohodnih potovanj za širok nabor držav, ki so bile uvrščene na karantenski seznam. Ti ukrepi so bili že uporabljeni v primerih delegacij, ki bodo sodelovale na zimski univerzijadi. Številne delegacije bi morale opraviti 10-dnevno karanteno, ki se ne bi končala pred začetkom zimske univerzijade v Luzernu 2021.
 
Omejitve dohodnih potovanj bi vplivale tudi na strokovno osebje, potrebno za več vidikov dogodka, kot sta časovni razpored in točkovanje ali TV produkcija. Medtem naj bi tudi druge države v prihodnjih dneh in tednih uvedle omejitve za potnike, ki prihajajo iz Švice.
 
»Razočarani smo, da ne bomo mogli sprejeti športnikov z vsega sveta, ki so se intenzivno pripravljali na svoja tekmovanja,« je povedal predsednik organizacijskega odbora Guido Graf.
 
Luzern 2021 je bil sprva načrtovan za začetek leta 2021, vendar je bil zaradi epidemije COVID-19 prestavljen. Nadaljnja prestavitev ni mogoča, saj so igre napovedan za Lake Placid leta 2023. (konec)